Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-38/

KULTUR

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 38

Filmen ”Dune” är en av veckans fem favoriter.
Filmen ”Dune” är en av veckans fem favoriter. Foto: Chia Bella James

”Den yttersta minuten” på Dramaten, tv-serien ”The chair” och filmen ”Dune” är några av favoriterna när DN:s kulturredaktion väljer ur veckans kulturutbud.

”Den yttersta minuten” på Dramaten.
”Den yttersta minuten” på Dramaten. Foto: Sören Vilks

Teater. ”Den yttersta minuten”

Dramaten

”Den lämnar ingen utanför, det är en sak – viktigare är kanske att den inte skiljer på kollektivet och individen”, skrev DN:s Leif Zern i sin uppskattande recension av ”Den yttersta minuten”, Mattias Anderssons första uppsättning som Dramatenchef. Och det är nog så nära huvudet kan komma spiken. För första gången, under åtminstone min tid som teaterkritiker, ter sig Dramatens ensemble här som en enda levande organism – utan påfrestande sololirare. Dessutom andas den tätt i takt med samtiden. Jag har svårt att föreställa mig en värdigare – eller mer tankeväckande – återkomst för nationalscenen efter pandemin. Det är som att se ett konstnärligt frågetecken rätas ut till ett utropstecken i realtid.

Johan Hilton

Vy Från ”Nordens Paris” på Nordiska museet.
Vy Från ”Nordens Paris” på Nordiska museet. Foto: Alexander Mahmoud

Utställning ”Nordens Paris”

Nordiska museet, Stockholm

1902-1966 var NK:s franska damskrädderi Nordens flottaste modesalong, där ett välbärgat klientel beställde säsongens nyheter från Paris – måttsydda drömplagg skapade för hand. Nu har NK:s Franska pånyttfötts i boken och utställningen ”Nordens Paris” på Nordiska museet, som curerats av DN:s modeskribent Susanna Strömquist. Hon har djupdykt i arkiv och samlingar för att levandegöra den outforskade couturens gyllene era i Sverige. Museet har även lånat in plagg från privatpersoner och byggt upp en elegant scenografi där utsökta klänningar och välskurna dräkter varvas med inblickar i det skickliga hantverket och klipp ur journalfilmer.

Birgitta Rubin

Sandra Oh i rollen som Ji-Yoon Kim, prefekt på en engelskinstitution i Netflixserien ”The chair”.
Sandra Oh i rollen som Ji-Yoon Kim, prefekt på en engelskinstitution i Netflixserien ”The chair”. Foto: Netflix

Tv-serie. ”The chair”

Netflix

Vad krävs för en framgångsrik akademisk karriär inom humaniora? En massa saker, förstås, men jag undrar om inte tålamod är den tyngst vägande färdigheten. Åtminstone tror jag det efter att ha sett Netflix miniserie ”The chair” där Ji-Yoon Kim (spelad av Sandra Oh) utsetts till ny prefekt på en anrik amerikansk engelskinstitution. Ohs återhållet stressade mimik när hon navigerar studenters krav på avstängning för en lektor som gjort en förflugen Hitlerparodi och dekanen som vill ge gästprofessuren åt en bästsäljande hunk är alldeles förtjusande. Miljöerna är underbara, dialogen likaså, men att sitta på prefekt Kims stol? Nej, den fördragsamheten saknar de allra flesta.

Sandra Stiskalo

Timothée Chalamet och Rebecda Ferguson i ”Dune”.
Timothée Chalamet och Rebecda Ferguson i ”Dune”. Foto: Chia Bella James

Film. ”Dune”

Bio

Denis Villeneuves tolkning av Frank Herberts klassiska science fiction-saga är smart, och låter bokens numera ganska utslitna tematik om ”den utvalda” samsas med trådar som berör kolonialism och religion – utan att för den skull tappa bort berättelsens komplexa väv av galaktisk storpolitik och blodiga kupper. Men mest av allt är det underbart att – särskilt om man inte gått på bio på ett tag – låta sig översköljas och liksom blästras ren av de magnifika ökenlandskapen. Sanden och den rödbruna värdefulla ”krydda” som står i berättelsens fokus är torr och het och det känns som om man får skaka den ur håret och gnida den ur ögonen i dagar efteråt.

Hanna Fahl

Det senaste numret av Bild & Bubbla har tema barnserier.
Det senaste numret av Bild & Bubbla har tema barnserier. Foto: Bild & Bubbla

Tidskrift. Bild & Bubbla

Nummer 3/2021

Seriernas betydelse för ungas läskunnighet och allmänbildning är ett faktum som regelmässigt underskattas. För inte så många år sedan ansågs serierna rentav förleda våra stackars barn in i Gud vet vilka vidrigheter. Den som vill uppdatera sin kunskap om serier för barn och unga bör läsa nya numret av den utmärkta tidskriften Bild & Bubbla. Ämnet spänns i alla fyra dimensioner när klassiska bilderbokstecknare som Lasse Sandberg och Lennart Hellsing samsas med helt färska begåvningar som Maria Fröhlich och Raina Telgemeier. Nostalgikern kan läsa om ”Nalle och Lisa” och upptäckaren kan låta sig introduceras till franska Sourya Sihachakr i ett mycket rikt nummer.

Jonas Thente

Läs fler tips och favoriter från DN Kultur.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt