Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dns-nicholas-wenno-ger-veckans-basta-stromningstips-6/

FILM | KOMMENTAR

DN:s Nicholas Wennö ger veckans bästa strömningstips

Bild 1 av 4
Foto: Emmanuel Guimier, Netflix, NonStop Entertainment
Bild 2 av 4
Foto: CMore
Bild 3 av 4
Foto: Netflix
Bild 4 av 4
Foto: Emmanuel Guimier

En brittisk queer-romans med förhinder, ett nervig israeliskt kriminaldrama, en fransk gentlemannatjuv med stil, en thriller med ”Chernobyl”-stjärnan Jared Harris, Michael Caines 60-tal och en norsk remix av ”Carrie” och Ingmar Bergman. Detta är några av inslagen i veckans strömningstips.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Guri Alfi i ”Black space”.
Guri Alfi i ”Black space”. Foto: Netflix

”Black space”

Netflix. Serieskapare: Anat Gafni, Sahar Shavit. Med: Guri Alfi, Assi Levy, Reut Alush, m fl

En nervig, komplex och spännande psykologisk thriller. Allt börjar med att en stillsam minnesceremoni på en israelisk gymnasieskola avbryts brutalt när fyra anonyma personer med bisarra enhörningsmasker börjar skjuta. När massakern är över ligger fyra studenter döda i skolkorridorerna. Specialdetektiven Rami Davidi rusar genast från sitt livsviktiga besök hos ögondoktorn för att snabbt ta kommandot över situationen. Han motsätter sig snabbt polisens slentrianmässiga gripande av några palestinska gästarbetare och är övertygad om att mördarna finns bland studenterna. Bäddat för en komplicerad mordutredning där misstankarna hela tiden vandrar runt bland studenter som visar sig ha kommunicerat på den hemliga nätplatsen ”black space”. Samtidigt plågas ensamvargen Davidi av sin allvarliga ögoninfektion, relationsproblem och ett olöst fall från det förflutna. Guri Alfi imponerar i huvudrollen som den smarta, tuffa och lite kantiga polisen: Eller som polischefen säger till honom: ”Jag brukar säga till dem att du är odräglig, men du har en instinkt som en hök”.

Mae Martin och Charlotte Ritchie i ”Feel good 2”.
Mae Martin och Charlotte Ritchie i ”Feel good 2”. Foto: Netflix

”Feel good 2”

Netflix. Serieskapare: Mae Martin, Joe Hampson Med: Mae Martin, Charlotte Ritchie, Phil Burgers m fl

Missbruksproblem, ångestdemoner och posttraumatiskt stressyndrom. Komikern Mae Martins bitvis kolsvarta kärleksserie må ha tidernas mest ironiska titel, men söker hela tiden efter ljuset. En rolig, rörande, romantisk och lite kinky serie som kretsar kring ett tidigare trauma och komplicerad queer kärlekshistoria. Väldigt fin personkemi mellan rollfigurerna Mae (Mae Martin) och George (Charlotte Ritchie). Ett absolut måste för er som gillade den första säsongen.

Omar Sy i ”Lupin 2”
Omar Sy i ”Lupin 2” Foto: Netflix

”Lupin 2”

Netflix. Serieskapare: George Kay Med: Omar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier m fl

Omar Sys karismatiska gentlemannatjuv Assane Diop är tillbaka efter succén med första säsongen. Elegant underhållning med maximal Pariskänsla, även om serien ibland är onödigt lättsmält. Eloge till serieskaparna för att de inte har väckt liv i Maurice Leblancs ikoniska gamla stöt, Arsène Lupin, utan istället gjort honom till modern rollfigur som älskar böckerna och försöker leva upp till dess litterära ideal.

Cush Jumbo och Jared Harris i ”The beast must die”.
Cush Jumbo och Jared Harris i ”The beast must die”. Foto: CMore

”The beast must die”

Cmore Regi: Dome Karukoski  Med: Cush Jumbo, Jared Harris, Billy Howle, Maeve Dermody m fl

För drygt 80 år sedan skrev Cecil Day-Lewis (japp, pappa till Oscarsstjärnan Daniel Day-Lewis) kriminalromanen ”The beast must die” under pseudonymen Nicholas Blake. I denna sevärda serietolkning spelar Cush Jumbo (”The good wife”) en hämndlysten singelmamma som infiltrerar en familj sedan hon misstänker att dess patriark (spelad av Chernobyl-stjärnan Jared Harris) har dödat hennes son i en smitningsolycka.

”Betty 2”
”Betty 2” Foto: HBO Nordic

”Betty 2”

HBO Nordic, 12 juni. Serieskapare: Crystal Moselle, Lesley Arfin. Med: Dede Lovelace, Kabrina ”Moonbear” Adams, Nina Moran, Ajani Russell m fl

Ny säsong av den flödande och fragmentariska spin-off serien på Crystal Moselles ”Skate kitchen” (2018), en autentisk spelfilm om syskonskap som kretsade kring en handfull tjejer från Lower East Side som försöker hitta sin plats i New Yorks manliga skatevärld. I andra säsongen tvingas Camille och de andra att hantera covid-pandemin och andra farthinder när de rullar in i vuxenvärlden. Skådespelarna är desamma som spelade i originalfilmen.

Owen Wilson och Tom Hiddleston i ”Loki”.
Owen Wilson och Tom Hiddleston i ”Loki”. Foto: Marvel studios

”Loki”

Disney+ Serieskapare: Michael Waldron Regi: Kate Herron. I rollerna: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Erika Coleman, Gugu Mbatha-Raw, m fl

När den brittiska charmknutten Tom Hiddleston firar 10 år som Loki får han en egen tv-serie i present. I denna Marvel-produktion blir den avlidna och avoga asaguden arresterad av tidspolisen i Gobiöknen efter att ha brutit mot den heliga tidslinjen vars kronologi man aldrig får fucka upp. På den kosmiska myndigheten Time Variance Authority konfronteras han med den aparte Owen Wilson som ärrad specialpolis som leker katt-och-råtta-lek med en annan, mordisk tidsförbrytare. En underhållande serie för Marvel-fans där Tom Hiddleston har ”förfinat sin älskvärda antihjälte genom att kombinera ett lömskt leende med en brittisk accent”, som Jacob Lundström skrev i sin recension.

”Crip camp”
”Crip camp” Foto: Joyce Levy

”Crip camp – a disability revolution”

Netflix Regi: Nicole Newnham, James Lebrecht Med: James Lebrecht, Lionel Je'Woodyard, Joseph O'Conor m fl

En underbar, livsbejakande och gripande historia om sommarkollot som spelade en avgörande roll i jämlikhetsrevolutionen för människor med funktionsnedsättning i USA. Bara några stenkast från mytomspunna Woodstock arrangerades varje år mellan 1951- 1977 ett livsavgörande sommarläger där tonåringar med funktionsnedsättning fick en frizon. Deras erfarenhet av respekt och gemensamma erfarenheter lade grunden till att de kom att spela en historisk roll i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. ”Crip camp” föll på målsnöret i årets oscarsrace och tillhör de bästa dokumentärer som haft premiär under det senaste året. Producerad av paret Obamas filmbolag Higher Ground som vann en Oscar förra året med dokumentären ”Made in USA – en fabrik i Ohio” som också finns att strömma på Netflix.

Michael Caine med Shelley Winters i ”Alfie” från 1966.
Michael Caine med Shelley Winters i ”Alfie” från 1966. Foto: Alamy

”Michael Caine – my generation”

SVTPlay. Regi: David Batty. Med: Michael Caine, Paul McCartney, Twiggy, Marianne Faithful m fl

När Michael Caine ombads att sammanfatta 60-talet – den lyckligaste perioden i hans liv – i en enda scen valde han ett minne från när han stod på ett dansgolv omgiven av samtliga medlemmar i Beatles och Rolling Stones: ”Jag tänkte: Oh boy, detta kallar jag ett diskotek!”. Det är ungefär denna känsla han vill förmedla i denna snabbflödande tripp tillbaka till det svängiga 60-talet. I David Battys arkivbaserade dokumentär slungas tittaren tillbaka till swinging London mitt under decenniet som banade väg för popkulturen. ”My generation” bygger på arkivbilder från 60-talet och Caines egna intervjuer med generationskamrater som Paul McCartney, Twiggy, Lulu, Roger Daltrey, Marianne Faithful med flera.

Eili Harboe i ”Thelma”.
Eili Harboe i ”Thelma”. Foto: Alamy

”Thelma”

SVTPlay Regi: Joachim Trier Med: Eili Harboe, Henrik Rafaelsen, Kaya Wilkins m fl

Nyligen stod det klart att Joachim Trier återigen tävlar om Guldpalmen i Cannes (”Världens värsta människa”) - sex år efter ”Louder than bombs”. Samma norska toppregissör ligger bakom filmer som ”Repris” och ”Oslo, 31 augusti”. Och, inte minst, denna psykosexuella skräckthriller som kretsar kring en förvirrad lesbisk student med övernaturliga krafter som försöker frigöra sig från sin strängt religiös familj. En kjempefin film om begär och sensualism som remixar ”Carrie” med Ingmar Bergman.

Billie Holiday
Billie Holiday Foto: Alamy

”Billie”

Triart.se, hyrfilm (129 kr) Regi: James Erskine. Med: Billie Holiday

Lady Day är hetaste artisten på bio i sommar. Nästa vecka är det svensk biopremiär för Lee Daniels ”The United States vs Billie Holiday” med Oscarsnominerade Andra Day. Spelfilmen skildrar FBI:s försök att tysta den legendariska jazzsångerskan som protesterade mot dåtidens vita maktstrukturer, bland annat genom att sjunga ”Strange fruit”. Samtidigt går James Erskines dokumentär om den svarta superstjärnan på bio. För alla som inte har möjlighet att ta sig till biosalongerna finns den också att strömma fram till den 20 juni på triart.se till priset av en biobiljett.

”Ringu – the ring”
”Ringu – the ring” Foto: NonStop Entertainment

”Ringu – the ring” (1998)

SVTPlay Regi: Hideo Nakata. Med: Nanako Matsushima, Hiroyuki Sanada, Miki Nakatani, m.fl.

Modern japansk skräckklassiker som kretsar kring ett besmittat videoband som är förknippat med en förbannelse. När flera tonåringar hittas döda med ansikten förvridna av skräck, bestämmer sig journalisten Reiko för att gå till botten med det makabra fenomenet. När hon börjar gräva dör hennes systerdotter på samma punktliga sätt som de andra tonåringarna. Det visar sig att det finns en vandringslegend som säger att de som tittat på det videobandet kommer att dö inom en vecka – såvida de inte lyckas övertyga någon annan om att titta på det.

Veckans klassiker:

Simone Signoret och Véra Clouzot i ”De djävulska”.
Simone Signoret och Véra Clouzot i ”De djävulska”. Foto: TF1

”De djävulska” (1955)

SVTPlay Regi: Henri-Georges Clouzot Med: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse m fl

Merde! Diabolisk och nervig fransk thrillerklassiker av Henri-Georges Clouzot som också regisserade filmer som ”Fruktans lön”. Véra Clouzot och Simone Signoret spelar en fru respektive älskarinna till en sadistisk rektor (spelad av Paul Merisse). Tillsammans ingår de en mordisk pakt för att röja sin gemensamma förtryckare ur vägen med det de tror är det perfekta alibit. Främst baserad på deckarduon Pierre Boileaus och Thomas Narcejacs ”Celle qui n'était plus” från 1952.

Ämnen i artikeln

Film
C More
HBO
Netflix
SVT
Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt