Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dokumentarfilmare-anvande-skadespelare-lamnar-tillbaka-prestigefyllt-pris/

Film

Dokumentärfilmare använde skådespelare – lämnar tillbaka prestigefyllt pris

Elke Lehrenkrauss, regissören bakom ”Lovemobil”.
Elke Lehrenkrauss, regissören bakom ”Lovemobil”. Foto: Alamy

BERLIN. Filmregissören Elke Lehrenkrauss har prisats för sin dokumentärfilm ”Lovemobil”, om prostituerade kvinnor i Tyskland.

Nu har det visat sig att flera av filmens karaktärer är skådespelare. Avslöjandet har fått regissören att ge tillbaka ett prestigefyllt pris och väckt en debatt om vad en dokumentärfilm egentligen är.

Filmen ”Lovemobil” skildrar livet för flera prostituerade kvinnor som arbetar i husbilar i den tyska delstaten Niedersachsen. Inför inspelningen har regissören Elke Lehrenkrauss undersökt situationen för prostituerade i området, och filmen har producerats i samarbete med dokumentärfilmsredaktionen på det regionala public service-bolaget NDR. Utöver NDR har flera festivaler visat filmen, som förra året belönades med det prestigefyllda priset Deutscher Dokumentarfilmpreis.

Nu har det tyska tv-programmet ”STRG_F” avslöjat att flera av personerna i filmen är skådespelare. En av kvinnorna arbetade i själva verket i en annan del av landet, en annan arbetade inte alls som prostituerad. Även en av männen som framställdes som sexköpare spelade en roll.

När tv-programmet ”STRG_F” konfronterade regissören Elke Lehrenkrauss med uppgifterna försvarade hon valet att använda skådespelare för att återskapa händelser som andra prostituerade hade upplevt.

– Jag kan i alla fall inte ta på mig skulden för att ha förvanskat verkligheten, eftersom det jag visar i filmen är mer äkta än verkligheten.

Senare bad regissören om ursäkt, och lämnade tillbaka dokumentärfilmspriset hon fått, inklusive prissumman på motsvarande drygt 200.000 kronor. I ett uttalande som tyska SWR publicerat säger Elke Lehrenkrauss att hon vill lära sig av sina misstag, och undvika att hennes film skadar dokumentärfilmbranschen mer än den redan gjort.

– Vid produktionen av min film ”Lovemobil” har jag begått allvarliga misstag, vars omfattning jag först nu börjar förstå. Jag ångrar detta djupt, säger hon.

Public service-bolaget NDR har tagit avstånd från filmen, och säger att redaktionen inte informerades om att vissa scener var arrangerade.

Avslöjandet har väckt en debatt i Tyskland om vad som kan räknas som en dokumentär. Flera kända dokumentärfilmare kritiserar regissören för att ha skadat förtroendet för branschen. Men Stephan Lamby, som själv tagit emot flera prestigefyllda pris för sina dokumentärer, säger till tidningen Süddeutsche Zeitung att även jurymedlemmar bär ett ansvar för vilka filmer de prisar. ”Lovemobils” starka karaktärer, snygga ljussättning och fängslande berättelser borde ha fått juryn att reagera, menar Stephan Lamby.

– Vissa jurymedlemmar tvivlade på filmens äkthet, men de sköt undan tvivlet, eftersom de upplevde att filmen gav en så bra inblick i en dold värld, säger han till Süddeutsche Zeitung.

Läs mer: Så avslöjades den tyske stjärnreportern som bedragare

Ämnen i artikeln

Film
Tyskland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt