Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dramatens-rode-orm-far-premiar-i-oktober/

Scen

Dramaten återupptar storsatsningen ”Röde Orm”

Foto: Magnus Hallgren

Dramaten återupptar storsatsningen på ”Röde Orm” som får premiär 4 oktober. Föreställningen skulle egentligen gått upp redan i våras men har på grund av coronapandemin skjutits fram.

Pjäsen som regisseras av Alexander Mørk-Eidem handlar om sjövilda bibliotekarier på ett vikingaäventyr. Redan i våras skulle den haft premiär men den sköts upp till september, men i augusti kom beskedet att den skjutits fram ytterligare. Nu skriver Dramaten i ett pressmeddelande att ”Röde Orm” får premiär den 4 oktober.

I samband med att pjäsen sköts fram sa teaterchefen Mattias Andersson till DN att den stora frågan inte handlade om hur publiksituationen skulle lösas, utan hur teatern ska spelas när ensemblen måste hålla avstånd till varandra.

– ”Röde Orm” innehåller väldigt mycket fysisk kontakt, mycket delande av rekvisita, och ett visst mått av improvisation. Allt det vi försöker undvika just nu. Det är en väldigt fysisk pjäs som inte går att spela i den form som den är avsedd för, sade Mattias Andersson då.

Alexander Mørk-Eidem under repetitionerna av ”Röde Orm”.
Alexander Mørk-Eidem under repetitionerna av ”Röde Orm”. Foto: Hans Malm

Nu har pjäsen anpassats till de rådande smittskyddsrestriktionerna och kommer alltså att spelas i en något annorlunda och coronasäkrad tappning.

– Jag vill skapa en fantasifull och rolig kväll på teatern, målet är inte att rädda världen just den här gången. Man behöver inte alltid borra sig in i samtiden, ibland behöver man rymma från den också, säger regissören Alexander Mørk-Eidem i ett pressmeddelande.

I rollerna ses bland andra Emma Broomé, Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Dramatendebutanten Lennart Jähkel.

– Det är verkligen glädjande att regissören och ensemblen trots allt inte gett upp med alla coronakomplikationer utan fortsatt och jobba och jobba och tänka flexibelt och kreativt för att Röde Orm nu slutligen skall få möta sin publik, säger Mattias Andersson, i pressmeddelandet.

Läs mer: ”Röde orm” ställs in – pandemin har försatt teater-Sverige i kris

Ämnen i artikeln

Scen
Dramaten

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt