Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/dyrare-bocker-i-inflationens-spar/

BÖCKER

Dyrare böcker i inflationens spår

Science Fiction Bokhandeln i Gamla stan i Stockholm.
Science Fiction Bokhandeln i Gamla stan i Stockholm. Foto: Robin Bäckman

Inflation och skenande priser för tryck och distribution har lett till dyrare böcker i Sverige. Men inför semestern verkar köplusten lika stark som vanligt.

Rapporterna om hur inflationen påverkar priserna på varor som säljs i Sverige har haglat tätt de senaste veckorna.

I bokbranschen började prisuppgången redan förra året, som en följd av pappersbrist och pressade tryckerier.

Norstedts förlagsgrupp har behövt höja böckernas förlagspriser – alltså priset som återförsäljarna köper in boken för – för att kompensera för ökade produktionskostnader. Enligt försäljningschef Anders Toll är det en utveckling som har ”kommit smygande” sedan hösten 2021.

– Men de stora höjningarna sker nu, fortsätter han. Det handlar inte om någon generell höjning rätt över, utan det är olika för olika sortiment och genrer, eftersom vi måste förhålla oss till andra aktörer på marknaden. Vi kan ju inte kompensera för allt, priset måste fungera för konsumenterna.

Foto: Robin Bäckman

Hur håller man den balansen?

– Det är jättesvårt, men det gäller ju hela marknaden just nu, oavsett om man köper böcker eller grönsaker.

Även Bonnierförlagen har behövt höja förlagspriserna på böckerna, med fem till tio procent.

– Vi har sett en extrem ökning på papper, tryck och distribution. Det stack i väg redan förra hösten. Så det har varit helt nödvändigt med prisjusteringar, säger vd:n Mattias Fyrenius.

Förlagsgruppen har sett över sina priser på pocketböcker, och ser kontinuerligt över även andra format, däribland nyheter och backlist.

– Det är något vi gör i dialog med återförsäljarna, eftersom vi är måna om att det blir en fungerande marknad. Ingen gillar att höja priser, men när vi har gjort det har jag upplevt att det finns en förståelse för det, att ingen är förvånad.

Tilde Bergting ställer upp nyinkomna böcker på hyllorna i Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.
Tilde Bergting ställer upp nyinkomna böcker på hyllorna i Science Fiction Bokhandeln i Stockholm. Foto: Robin Bäckman

Mattias Fyrenius konstaterar att det i slutänden är ”läsaren som avgör”.

– Frågan blir ju: Vad är egentligen värdet på en bok? Men det har återförsäljarna, som sätter slutpriset på böckerna, bäst koll på.

Bokusgruppen, som äger Akademibokhandeln och nätbutiken Bokus, har man märkt av förlagens prisökningar och anpassat sig efter dem på olika sätt.

– Vi började märka det med vårens böcker, sedan sommarens, och ännu mer med höstens. Det har varit en stegvis prishöjning, säger Bokusgruppens kategorichef Anna Austin.

Det har framför allt handlat om högre priser på böcker som är dyra att producera och transportera, ”som fyrfärgsböcker som kommer långväga ifrån”, men även exempelvis romaner.

Men, fortsätter Anna Austin, trots högre bokpriser och inflation i samhället tycks kunderna inte ha blivit mindre intresserade av att köpa böcker.

– Inte än. Historiskt har böcker inte varit särskilt utsatt i lågkonjunktur och så hoppas vi att det förblir. Det är ju en ganska lågt prissatt underhållning om man jämför med teater eller konserter, man får mycket för pengarna.

Kommer ni att behöva höja bokpriserna mer nu inför semestern?

– Nej, det vi jobbar med i fysisk butik är redan ute. På nätet kan det vara lite mer dynamiskt. Men vi arbetar för att det inte ska bli för dyrt, bland annat genom att bedöma vilka genrer som är mer eller mindre priskänsliga. Samtidigt måste vi ju värna vår lönsamhet.

Nu höjer förlagen priserna – uppskattningsvis 5–10 procent.
Nu höjer förlagen priserna – uppskattningsvis 5–10 procent. Foto: Robin Bäckman

På Science Fiction Bokhandeln har man ”kämpat emot in i det sista”, säger vd:n Maths Claesson, men nu behövt höja priserna. För bokhandeln, som säljer mycket från USA och Storbritannien, har stigande fraktkostnader varit den största utmaningen.

– Våra marginaler har försämrats och vi har upptäckt att vi måste höja priset på alla böcker med några procent. Men än har det inte märkts på kundernas köpvilja, säger Maths Claesson.

Liksom Anna Austin upplever han att böcker generellt är ”ganska konjunkturokänsliga”.

– Jag har lång erfarenhet av att sälja böcker och har under årens lopp sett att de säljer stadigt. Även om vi höjer en pocketbok med fem kronor tror jag att våra kunder är beredda att betala.

Också på den oberoende bokhandeln Söderbokhandeln i centrala Stockolm har böckerna fått högre priser. Grundorsaken är att de blivit dyrare från förlagen, menar bokhandelns chef Anna Gillinger, som gör bedömningen att man under våren höjt priserna med ”fem till tio procent”.

– Men det finns ju en smärtgräns för kunderna så ibland har vi behållit gamla priser och själva fått stå för mellanskillnaden.

Hon säger att hon inte alltid förstår motiveringen till varför böckerna blivit så dyra.

– Ibland packar vi upp böcker med jättehöga förlagspriser och då tänker jag att det inte bara kan bero på pappersbrist och inflation.

Har folk slutat köpa böcker?

– Nej, vi har faktiskt inte märkt något på omsättning eller kunder i butik, det är som vanligt. Men det är klart att det kan bli ett problem på sikt. Folk kommer att ha mindre pengar och då måste så klart vissa prioritera annorlunda.

Läs mer om böcker

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt