Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/efter-rapporter-om-politisk-styrning-av-kulturen-nu-efterfragas-ny-lag/

KULTUR

Efter rapporter om politisk styrning av kulturen – nu efterfrågas ny lag

”Om man har offentligt ekonomiskt stödd kultur så måste det finnas ett regelverk för att den inte ska bli politisk propaganda”, säger Susanna Dahlberg, vd för Regionteater Väst.
”Om man har offentligt ekonomiskt stödd kultur så måste det finnas ett regelverk för att den inte ska bli politisk propaganda”, säger Susanna Dahlberg, vd för Regionteater Väst. Illustration: Emma Hanquist

Principen om armlängds avstånd mellan politiken och kulturen har länge varit norm. Men två nya rapporter visar att det finns risk för politisk styrning som påverkar det konstnärliga innehållet.

– Konstens roll är att vara fri och antiauktoritär, säger Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker, som vill att möjligheterna för en ny kulturlag nu utreds.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.