Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/el-perro-del-mar-ar-bast-nar-hon-skapar-kulturdebatt/

Skivrecensioner

El Perro del Mar är bäst när hon skapar kulturdebatt

El Perro del Mar.
El Perro del Mar. Foto: Josefine Stenersen

El Perro del Mars nya ep ”Free land” är intressant men Nicholas Ringskog Ferrada-Noli saknar den tidigare melankoliska och storslagna tonen.

El Perro del Mar, alias Sarah Assbring, bjöds in till Moderna Museet för att i lugn och ro ta del av konstskatten, suga åt sig intryck och inspireras till att skapa förutsättningslöst. Resultatet blev ep:n ”Free land”. Samarbetet med museet tycks ha påverkat Assbrings självförtroende och självbild, att hellre vilja vara en del av konstvärlden än popbranschen.

På ”Free land” har samplad filmdialog och distade ljudsjok en lika stor roll som texter och melodier. Det låter intressant, även om man saknar den melankoliska och storslagna tonen från El Perro del Mars tidigare verk.

”Life is full of rewards” lånar refrängmelodin från The Impressions ”I gotta keep on moving”, titellåten har en bankande synkoperad dancehallrytm och ”Alone in halls” är en fri tolkning av Black Sabbaths ”Changes” med Blood Orange som slapp gäst.

Mest lyckad är ”Dreamers change the world” som är ett kulturdebattinlägg i poplåtsformat, en stolt appell för alla artister och kulturutövare som är trötta på att bli utnyttjade och tagna för givna. Som en del av denna protest är endast två av skivans låtar tillgängliga på strömningstjänster – hela ”Free land” kan bara köpas på vinyl, eller digitalt via artistens bandcamp.

Bästa spår: ”Dreamers change the world”

Läs mer om musik och fler texter av Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt