Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/en-sann-frojd-nar-blaslagna-blondiner-slar-tillbaka/

SCEN | RECENSION

En sann fröjd när blåslagna blondiner slår tillbaka

Ester Uddén och Py Huss-Wallin gör Helen Zahavis klassiker ”Dirty Weekend” på Brunnsgatan 4.
Foto: Tanne Willow

När Py Huss-Wallin och Ester Uddén gestaltar Helen Zahavis ninjafeministiska klassiker ”Dirty Weekend” spelar de både förövare och hämndlystna offer med mycket kroppsvätskor och lustfylld energi.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Två gängliga blåslagna blondiner i leopardmönstrat äntrar scenen på vingliga blodröda klackar. Py Huss-Wallin och Ester Uddén låter oss stifta köttslig bekantskap med Bella, mytomspunnen hämndängel och huvudperson i Helen Zahavis roman ”Dirty weekend”. Romanen, som numer har över 30 år på nacken, skulle väl närmast beskrivas som kult, en light, men knappast mindre blodig, version av Valerie Solanas SCUM-manifest.

Här råder inga tvivel om att män är djur.

Att båda texterna fått scenisk gestaltning i år är symptomatiskt. Den segervittring den feministiska rörelsen hade efter metoo har fått sig en törn och det har blivit dags att åter ta till hårdhandskarna. På scen stoppar Huss-Wallin och Uddén strumpor innanför de kalsonger som döljs under klänningsfodralen och låter sig lustfyllt förvandlas till en manstyp som tävlar i vedervärdighet. Här råder inga tvivel om att män är djur. Men det är å andra sidan Bellorna också. Männen i form av dräglande och juckande byrackor, Bellorna förvandlade till de hyndor de anklagas för att vara. Bara inte på det undergivna sätt deras plågoandar föreställer sig. Det urartar förstås. För oss i team kroppsvätskor på scen är det en sann fröjd att se Huss-Wallin och Uddén göra processen kort med sina förövare med fejksperman rinnandes ur mungiporna. Nu återstår bara frågan hur vi tar oss an de ”lågmälda män vars hat förpestar luften”. På scen nämns de bara i förbifarten, ute i verkligheten tar de alldeles för stor plats.

Läs mer av Anna Håkansson och mer om teater

Ämnen i artikeln

Scen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt