Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/en-spannande-och-valgjord-poesisamling-for-sexaringar/

BÖCKER | RECENSION

En spännande och välgjord poesisamling för sexåringar

I lyrikantologin ”En bro av poesi” illustrerar Emma Adbåge bland andra Barbro Lindgrens ”Tänk alla miljoner år”.
I lyrikantologin ”En bro av poesi” illustrerar Emma Adbåge bland andra Barbro Lindgrens ”Tänk alla miljoner år”. Foto: En bok för alla

Svenska Akademien har gett sig in i läsfrämjande för barn med lyrikantologin ”En bro av poesi”, som delas ut till 250 000 sexåringar. Antologin är dessutom nyillustrerad av svenska bilderbokskonstnärer, vilket ger kända gamla dikter nytt liv.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Sveriges alla sexåringar, 250 000 barn, får i höst en lyrikantologi av Svenska Akademien, innehållande sextio dikter av svenskspråkiga poeter från olika tider. Redaktörerna Ann Boglind och Anna Nordlund har vinnlagt sig om både bredd och djup, där såväl kända barnboksnamn som Lennart Hellsing som vuxenpoeter som Edith Södergran finns representerade. Här trängs Karin Boye och Daniel Boyacioglu, Werner Aspenström och Tage Danielsson, Barbro Lindgren och Jila Mossaed och många andra. Även kända skolavslutningspsalmer som ”Den blomstertid nu kommer” och ”En vänlig grönskas rika dräkt” har tagits med.

Det är en glad överraskning att möta dikterna i detta sammanhang, där illustrationerna av mer eller mindre namnkunniga svenska bilderbokskonstnärer som exempelvis Emma Adbåge, Per Gustavsson, Joanna Hellgren och Erik Svetoft ger även äldre, välkända dikter en ny framtoning.

Ofta är illustrationerna helt i samklang med diktens konkreta ärende, som när Hanna Gustavsson gör Ann Jäderlunds ”Nattvänner” till en bild av leksaker i sängen som tvingar barnet att sova på golvet, eller när Johanna Kristiansson ger Mecka Linds ”Fnittret” bilder av fnittrande ansikten, punkt. Blir konkretionen en begränsning? Ja, ibland binder illustratören sig för hårt till det bokstavliga, men å andra sidan behöver en lyrikantologi för barn röra sig på många olika nivåer för att alla läsare ska hitta en ingång.

När Elisabet Ericson illustrerar Gustaf Frödings kända ”Gråbergssång” i ”En bro av poesi” blir det fantasieggande och leder längre än till en bokstavlig tolkning.
När Elisabet Ericson illustrerar Gustaf Frödings kända ”Gråbergssång” i ”En bro av poesi” blir det fantasieggande och leder längre än till en bokstavlig tolkning. Foto: En bok för alla

Mer fantasieggande blir det när Elisabet Ericson låter Gustaf Frödings ”Gråbergssång” bli en stenbild i skiftande gråskalor, där det här och där finns skäggiga ansikten i stenarna (inte olika den äldre Fröding). Det ger fler sätt att läsa ”Gråbergssång” än den bokstavliga. Sven Nordqvists gnistrande stjärnklara nattbild till Erik Blombergs ”Stjärnan” är visserligen en konkret och oändligt vacker tolkning av den kristna julnatten, men den djupblå rymden ger större perspektiv.

Illustrationerna av mer eller mindre namnkunniga svenska bilderbokskonstnärer ger även äldre, välkända dikter en ny framtoning

Då är det svårare med de beskäftiga frågorna som redaktörerna har lagt till efter varje dikt. Måste Elmer Diktonius ”Det är så lustigt om våren” följas av frågan ”Hur känner du dig när våren kommer?” Frågorna är ofta mer begränsande än idérika, och det smyger sig in en onödigt pedagogisk ton. Inte ska väl ”En bro av poesi” vara ett läxförhör? Så mycket i den är litterära och bildmässiga upplevelser, och nog skulle en sådan antologi kunna få slippa nyttotänkandets dödvikt. Å andra sidan kanske frågorna kan fungera som en ingång till friare boksamtal, och då har de ett värde.

Det är lätt att se ”En bro av poesi” som någon form av försök till litterär kanon, vilket skulle vara mycket roligt om den blir. Hellre en litterär kanon som går att diskutera, än en okunnig tystnad kring litteraturen.

Läs mer om barnböcker och mer av Lotta Olsson.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt