Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/en-svensk-tiger-striden-beredskapsmuseet-far-nej-fran-hd/

Kultur

”En svensk tiger-striden”: Beredskapsmuseet får nej från HD

Komikern Aron Flam.
Komikern Aron Flam. Foto: Vidar Ruud/TT

Aron Flam tillåts att använda sig av den välkända symbolen ”En svensk tiger” till dess att det uppmärksammade upphovsrättsmålet är avgjort. Detta sedan Högsta domstolen valt att inte pröva frågan om ett så kallat interimistiskt vitesförbud.

I juli åtalades komikern och skribenten Aron Flam för upphovsrättsbrott, på grund av omslaget till hans bok ”Det här är en svensk tiger”. Boken har beskrivits som en uppgörelse med Sveriges förhållande till Nazityskland under andra världskriget. På omslaget används Bertil Almquists välkända symbol ”En svensk tiger”, vars rättigheter ägs av Beredskapsmuseet. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.

Museet har sedan dess yrkat på ett så kallat interimistiskt vitesförbud, som skulle förbjuda Aron Flam att sprida och framställa exemplar av verket, både bild och titel, i såväl ursprunglig som ändrad form till dess att målet är avgjort.

Nu meddelar Högsta domstolen att man inte ser något skäl att pröva frågan. Patent- och marknadsdomstolens beslut, som kom i augusti, står därmed fast.

”Det saknas skäl att ta ställning till om övriga förutsättningar för ett interimistiskt förbud är uppfyllda”‚ skrev domstolen i sitt beslut då.

I samband med polisutredningen av upphovsrättsärendet togs sammanlagt 2.282 exemplar av Aron Flams bok i beslag. Detta beslut upphävdes dock nyligen i domstol.

Efter beslutet anmälde två av Patent- och marknadsöverdomstolens ledamöter sig själva som jäviga, men hovrätten prövade frågan och ansåg inte att hela domstolen skulle betraktas som jävig. Beredskapsmuseet nöjde sig inte och framförde i ett överklagande till HD att jävsinvändningarna inte hade utretts ordentligt. Inte heller detta överklagande ser HD något skäl att pröva.

Förhandlingar gällande åtalet om upphovsrättsbrott inleds den 24 september. Aron Flam nekar till brott och hävdar att han gjort satir och parodi på en historisk kampanj.

Läs mer:

Beredskapsmuseet överklagar till HD

Per Svensson: Åtalet mot Aron Flam är en rätts- och kulturskandal

Aron Flam gör ny version av ”En svensk tiger”

Komikern Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt