Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/erik-adelsohn-lamnade-toppjobbet-for-tantrasekt-och-sokande/

57 sek. Politikersonen Erik Adelsohn bytte konsultlivet mot tantrasekt och harmoni.
KULTUR

Erik Adelsohn lämnade toppjobbet för tantrasekt och sökande

Erik Adelsohn är politikersonen som växte upp i Tessinska palatset i Stockholm. När han fyllde 30 var toppjobbet bärgat, livet utstakat – och välmåendet i botten.

Nu kommer boken om hur han gick från konsultlivet på Östermalm, via en tantrasekt, till att med hjälp av en guru ha funnit harmoni i andligheten.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Erik Adelsohns förläggare har skrivit en ”värstingartikel” om boken, för att förbereda honom på reaktionerna som kan tänkas komma.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 13 Erik Adelsohn bodde tidigare i innerstan. För ett par år sedan hittade hans mamma en husannons som hon trodde skulle passa Erik och han slog till direkt på villan med sjötomt på Storholmen, dit man bara tar sig med båt. ”Jag ville leva ett lite lugnare liv, men Stureplan är fortfarande bara 20 minuter bort med båt och bil”, säger han.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 13 Erik Adelsohn och föräldrarna Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn på Moderaternas valvaka i september 2010. Som lärjunge är Erik Adelsohn inte längre partibunden, han kan se fördelar hos många partier, även Vänsterpartiet, säger han.
Foto: Lizzie Larsson/TT
Bild 4 av 13 Meditation är en viktig del av Erik Adelsohns vardag.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 13 Stureplanslivet har Erik Adelsohn till stor del övergett, men han går fortarande på fest ibland – helst på rejv, som här i en skog i Stockholmsområdet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 13 På den lilla ön Storholmen bor ytterligare ett par lärjungar till Eriks Adelsohns guru. Det är en ren slump, de bodde där innan Erik flyttade dit och träffade Master Dhyan Vimal oberoende av honom. Ibland träffas de och fikar och pratar.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 13 Klädd för fest. I tantraskolan skapade Erik ett androgynt alterego, med målade naglar och tätsittande kläder. Även efter att han lämnat skolan bakom sig kan han plocka fram kläderna när det vankas rejvfest.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 13 ”Nu försöker jag att predika så lite som möjligt”, säger Erik Adelsohn.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 13 Under coronapandemin går det inte att resa till andra länder för att delta i retreats. I stället sker de online. När vi träffar Erik Adelsohn är han inne i en intensiv fas som består av runt åtta timmars meditation och dans per dag.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 13 Resan är inte över, men under de senaste åren har Erik Adelsohns liv förändrats. Från karriär och Stureplansfestande, till meditation, celibat och andlighet. Fast gärna lite fest ibland också, fortfarande.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 13 Robotgräsklipparen tar sig an tomten på ön Storholmen utan att ta notis om sin ägare Erik Adelsohn som sitter i yogaposition på gräsmattan.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 13 Erik Adelsohn med sin mamma, Lena Adelsohn Liljeroth. Bilden är tagen samma år som han kraschade och började söka en ny väg i livet.
Foto: Leif R Jansson/TT
Bild 13 av 13 Vete och mjölkprodukter är exempel på livsmedel som Erik Adelsohn undviker. Men en glass unnar han sig ibland.
Foto: Alexander Mahmoud