Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 16:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/erik-gandini-svt-maste-sta-upp-for-att-dokumentarfilmen-ar-en-konstform/

KULTURDEBATT

Erik Gandini: SVT måste stå upp för att dokumentärfilmen är en konstform

Erik Gandini skriver bland annat om den prisade och kritiserade dokumentärfilmen ”Sabaya” där regissören Hogir Hirori följer två män som räddar yazidiska kvinnor som förslavats av Islamiska staten ut ur det syriska flyktinglägret al-Hol.
Foto: Magnus Hallgren, Folkets bio

Inget annat land har varit bättre på att upplysa publiken om dokumentärfilmens subjektivitet än Sverige. Nu har ny kritik mot dokumentärfilmen ”Sabaya” och SVT blossat upp efter en granskning som tidskriften Kvartal gjort. Det är både oroväckande och obehagligt, skriver Erik Gandini.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.