Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ett-lyckat-countrysamarbete-som-svider-till/

Skivrecensioner

Ett lyckat countrysamarbete som svider till

Kacy & Clayton tillsammans med Marlon Williams.
Kacy & Clayton tillsammans med Marlon Williams. Foto: Foto: Keith Marinier

När Kacy & Clayton och Marlon Williams möts på gemensamma plattan ”Plastic bouquet” är det lyckat för alla, skriver Po Tidholm.

Marlon Williams från Nya Zeeland, kanske mest känd för att han sjöng Roy Orbison i filmen ”A star is born, hörde den kanadensiska kusinduon Kacy & Clayton på radion i turnébussen och föll som en fura för Kacy Lee Andersons märkligt tidlösa countryröst. Hon låter som en ung Emmylou Harris, fast med ångest.

Kusinen Clayton Linthicum lyckas å sin sida med att spela genretypisk twanggitarr med både personlighet och något slags samtida uttryck. Det är ett lyckat möte på alla sätt, bra för alla.

Kacy & Clayton har gjort fina skivor (de två senaste producerade av Jeff Tweedy från Wilco) men inte riktigt lyft sig över det antikvariska, Marlon Williams har gjort snygg musik men tyvärr visat sig vara en lite grund artist som haft svårt att lämna rollen som skönsjungande Chris Isaac-epigon.

Visst är ”Plastic Bouquet” också en kraftigt tillbakablickande produkt – man får känslan av en tv-studio dekorerad med vagnshjul och höbalar någon gång kring 1964 – men det finns en innerlighet och äkthet här som gör att låtarna faktiskt svider till.

De fångar svärtan bakom countrymusikens narrativ, de tillkämpade leendena och den struttiga lunken. Genrens problematiska könsroller avhandlas snyggt i ”Old fashion man”, men hela albumet är faktiskt rätt helgjutet.

Läs mer om musik och fler texter av Po Tidholm

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt