Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/eu-do-what-thou-wilt-eller-vikten-av-tydlig-skyltning/

Kultur

EU: Do what thou wilt eller vikten av tydlig skyltning

Ett annat sätt att hälsa välkommen.
Ett annat sätt att hälsa välkommen. Foto: Petar Paunchev/Alamy

Kåseri. Få öppna hus är öppnare än hos anarkisterna något kvarter bort, vilket inbegriper livsfarliga eldragningar och barpriser man bestämmer själv.

Jag har varit vän till anarkiströrelsen i fyra år och sex månader nu. Vid den här tiden för fyra år sen tillbringade jag som vanligt vårvintern i Frankrike, anarkismens födelseland, och kände en djup längtan efter att få träffa några kamrater. En dag upptäckte jag att den lokala squatten, Le Stendahl, rent bokstavligt hade slagit upp portarna i en övergiven kontorsbyggnad bara något kvarter från där min man och jag bodde.

De hade öppet hus – ännu öppnare hus – en gång i månaden. Då bjöds grannar och lokalbor in på förfriskningar, högläsning och musik. Jag klädde mig festligt i svart och släpade med mig mannen dit.

Le Stendahl visade sig vara ett välorganiserat kaos. I det som varit kontorets reception fanns en second hand-affär, ett antikvariat och en bar. På innergården stod lager på lager av trasiga cyklar i olika stadier av reparation.

Prismodellen var betala vad du vill, eller kan, eller tycker det är värt. I taket, som festligt apokalyptiska girlanger, hängde sladdar som vittnade om den kanske farligaste eldragning jag sett utanför Kongo-Kinshasa.

Det saknades prisrekommendationer i baren, så jag gjorde ett snabbt överslag på vad två öl skulle kosta på baren nere på boulevarden och la tio euro i ett fat innan jag glatt tog för mig.

Omedelbart kom två mycket stressade bartenders farande och förklarade, i mun på varandra, att den här baren var betala vad du kan, eller vad du tycker det är värt, eller vad du har i fickan.

Jag nickade och pekade på tian i tallriken. ”Jo precis”, svarade de, problemet var att jag precis köpt oerhört dyr öl. Och att jag alltså hade minst två öl till innestående.

I trappen som ledde upp till kontoret satt en ung flicka klädd i för stor luvtröja och rökte cigg tillsammans med en raggig schäfer och på avstånd hördes den distinkta fyrtakten av hög techno. Jag frågade ena bartendern var musiken kom ifrån. ”Det är rave i källaren. Gå ner för trappan och följ skyltningen bara” sa han och log pillemariskt.

Det var lätt att hitta till källaren – nergången var pyntad med såna där signalfärgade plastremsor som polisen använder vid avspärrningar. Vid slutet av trappan fanns bara en enda dörr, med en sträng skylt där det stod ”Ingång förbjuden”. Jag log åt det anarkistiska skämtet, tryckte ner handtaget och klev in i musiken.

Läs fler kåserier av EU, till exempel om barndomens hönor Agda och Australien.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt