Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/eu-drommen-om-att-vara-ett-bi/

KULTUR | KÅSERI

EU: Drömmen om att vara ett bi

Vilken är det nu som doftar av vem?
Foto: Bozena Fulawka/Alamy

Kåseri. Så fort vi talar om dofter talar vi om något annat, orden är hämtade från smak eller musik eller något annat område. Och en hel del blommor doftar... tvål.

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

För lite drygt två år sen skrev jag en bok om hur du anlägger en parfymerad trädgård. En frustrerande sak med att skriva om doftande blommor är att doft saknar en egen vokabulär.

Många av orden är specifika för smak: söt, syrlig, kryddig. När man pratar om parfym används musiktermer: doften byggs av olika noter. Eller så liknas lukten vid något annat: svett, kola, mysk.

Allt det här gör mig avundsjuk på bina. De kan nämligen kommunicera kring dofter. När ett bi hittar en riktigt bra blomma så memorerar hon avstånd och riktning. Hon tar med sig info om exakt hur bra hennes blomma är, samt hur härligt den doftar och smakar.

Sen återvänder biet till kupan, dansar sin lilla bidans och delar med sig av allt det hon såg, doftade och upplevde.

Jag tänker på allt detta när jag sniffar på de blekrosa blommorna som precis slagit ut, för andra gången denna sommar, på den klätterros som just nu gör sitt bästa för att paja fasaden på det lilla torp jag hyr.

Blommorna på denna ros, av sorten ”New dawn”, är resultatet av en mutation på en plantskola. Dess födelseår är 1930 – knappt ens en tonåring i rosenår räknat. 1931 patenterades den.

Och dess rosor doftar… tvål. Sån där tvål som finns hemma hos en äldre dam med ett fluffigt förhänge runt badrumskommoden och en finfåtölj med en antimakass över huvudstödet.

Bara vänta tills jag får dansa den här doften...
Foto: Jane-Ann Butler / Alamy Stock Photo

En sån tvål har rosenförädlaren bestämt att den här rosen ska dofta som. Och doften på den gamla damens tvål är ju i sin tur en kopia av blomsterdofter.

Ros är en självklar not i klassisk tvåldoft. Den lätta, pudriga noten i tvåldoften, det skulle kunna vara såpnejlika. Den tunga, narkotiska noten skulle kunna vara kaprifol.

Kombinerar du dessa tre blomsterkopior doftar de en sak: tvål. Som en kopia av en kopia av en kopia doftar mina blommor alltså tvål som doftar blommor. Ett dofternas simulacrum.

Jag är redan nära maxlängden på det här kåseriet – nu använder jag dessutom obegripliga ord som ”simulacrum”! – och ändå är jag inte säker på om de små, små trådarna som går från din hjärna till din näsa kan förnimma doften jag beskriver.

Tänk den som vore ett bi ändå. Några snabba danssteg och jag hade sammanfattat inte bara platsen och doften utan säkert också den melankoli jag känner när de bleka blommorna överraskar mig genom att sprida sin pudriga doft i den plötsligt svalnande höstluften.

Läs fler kåserier av EU, till exempel om en ständigt odlande Nobelpristagare.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt