Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/eva-rose-hela-yrkeslivet-har-jag-parerat-for-att-fa-manliga-kollegor-pa-bra-humor/

Foto: Thomas Karlsson
KULTUR

Eva Röse: Hela yrkeslivet har jag parerat för att få manliga kollegor på bra humör

Eva Röse gick i bräschen och höll branschsystrarna om ryggen när de delade sina samlade vittnesmål om trakasserier och övergrepp under hashtaggen tystnadtagning. Det tog ett halvt yrkesliv innan fjällen föll från hennes ögon. För länge sedan, när den egna skolan skakades av sexskandal, kritiserade hon de som sade sig vara utsatta.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 12 ”Hela yrkeslivet har jag parerat för att få manliga kollegor att bli på så bra humör att de kan utföra sitt jobb. De har hävdat sin rätt att må dåligt … Jag har också haft anledning att må dåligt när jag har kommit till jobbet, men jag har inte låtit det gå ut över andra”, säger Eva Röse.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 12 Eva Röse började ­jobba som skåde­spelare som elva­åring. Nu kommer nya säsongen av ”Heder” på Viaplay, som hon är exekutiv med­producent för.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 12 Kamratposten följde Eva Röse när hon 1985 gjorde en provspelning för en filmroll – som hon sedan fick. Tidningen gjorde efteråt en uppföljning under själva filminspelningen.
Bild 5 av 12 ”Det var inga höga klackar som tog mig fram, det var de här kängorna”, berättar Eva Röse om sina gula Dr Martens.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 12 ”När jag tog studenten och inte fick åka flak och så vidare, då hade jag redan fått jobb på tv. Men det var det bara jag som visste”, säger Eva Röse.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 12 När Eva Röse tog studenten hade hon redan fått jobb på SVT, som programledare för ”Disneyklubben” tillsammans med Johan Petersson och Alice Bah.
Foto: Roger Tillberg/TT
Bild 8 av 12 Eva Röse i maken, konstnären Jacob Felländers, ateljé i Hammarby sjöstad. Paret har fyra söner tillsammans men vägen dit var kantad av missfall.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 9 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 10 av 12 Trailern för nya säsongen av ”Heder” har precis landat i mobilen. Eva Röse är exekutiv producent och medskapare tillsammans med Anja Lundqvist, Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius. Nya säsongen av ”Heder” släpps den 25 april på Viaplay.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 11 av 12 Under Guldbaggegalan 2018 tågade ett femtiotal skådespelare nedför röda mattan. Eva Röses svarta tröja med hashtaggen ”tystnadtagning” ligger nu i Nordiska museets arkiv.
Foto: Carl Bredberg
Bild 12 av 12 ”Jag har också haft anledning att må dåligt när jag har kommit till jobbet, men jag har inte låtit det gå ut över andra”, säger Eva Röse om skillnad i kultur mellan män och kvinnor i branschen.
Foto: Thomas Karlsson