Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/facebook-backar-fran-nyhetsstopp-i-australien/

Kultur

Facebook backar från nyhetsstopp i Australien

Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Knappt en vecka efter Facebooks beslut att stoppa nyhetsflöden i Australien har sociala medier-jätten och landets regering nått en överenskommelse.

Inom några dagar kommer australiska användare snart kunna dela nyheter på Facebook igen.

Förra veckans besked från Facebook att man stoppar nyhetsflöden i Australien, för att företaget ska slippa betala australiska nyhetsförmedlare för den trafik som dessa lockar till plattformen, har väckt ramaskri.

I praktiken har beslutet inneburit att plattformen blockerat innehåll från australiska nyhetssidor. Offentligfinansierade public service-bolaget ABC:s Facebooksida har gapat tom och flera myndigheters sidor har varit helt blanka – inklusive sådana som förmedlar nyheter om pandemin och naturkatastrofer.

Australiens premiärminister Scott Morrison har kallat beslut för ”lika arrogant som det är en besvikelse”.

Men nu backar sociala medier-jätten. I ett uttalande säger landets finansminister Josh Frydenberg och kommunikationsministern Paul Fletcher att regeringen nått en överenskommelse med Facebook och att sociala medier-jätten ”ämnar återställa nyhetsflödet för australiska nyhetssidor de kommande dagarna”.

Techjätten säger sig vara ”nöjd” med den dialog som förts med regeringen, som gått med på vissa ändringar i lagen som ännu inte röstats igenom. Bland annat ska summan som företaget betalar för det nyhetsinnehåll som syns på plattformen vara ”i förhållande till det värde som man får från dem”, enligt ett uttalande.

I flera år har Facebook och Google stridit mot den så kallade News Media Bargaining Code, bland annat med hot om att helt ta bort sina tjänster från Australien. Google har dock ingått enskilda avtal med bland andra Rupert Murdochs internationella koncern News Corp.

Tack vare kompromissen kommer Facebook och Google inte att straffas så länge som företagen kommer överens med lokala mediebolag om betalning för nyheter.

Läs mer:

Gunnar Jonsson: En dag måste även Facebook förstå att god journalistik inte är gratis

Ämnen i artikeln

Facebook

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt