Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/fangelsedom-for-vandalisering-av-asger-jorn-tavla/

KONST

Fängelsedom för vandalisering av Asger Jorn-tavla

Asger Jorns kända tavla ”Den foruroligende ælling” föreställer en gigantisk anka målad över en äldre landskapsmålning som konstnären en gång köpte på en loppmarknad.
Foto: Museum Asger Jorn

Ibi-Pippi Orup Hedegaard klistrade och målade på en tavla av Asger Jorn på Jornsmuseet i Danmark. Nu döms konstnären till fängelse och miljonskadestånd, rapporterar Midtjyllands Avis.

Danska konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard döms till ett och ett halvt års fängelse för skadegörelsen av Asger Jorns kända verk ”Den foruroligende ælling” (på svenska ”Den störande ankungen”) från 1959.

Dessutom ska konstnären betala knappt 1,9 miljoner danska kronor i skadestånd, enligt domen i Viborgs tingsrätt som meddelades på måndagen.

Det var i april i fjol som Ibi-Pippi Orup Hedegaard gick in på Jornsmuseet i Silkeborg i Danmark och klistrade fast en bild föreställande sig själv på Asger Jorns kända tavla, samt signerade verket med svart tuschpenna, något DN tidigare raporterat. Efter tilltaget greps konstnären på plats av polis.

Det är okänt om Ibi-Pippi Orup Hedegaard kommer att överklaga fängelsestraffet som är ovillkorligt och därför ska avtjänas. Konstnären har själv erkänt gärningen och har via sin advokat förklarat det som en konstnärlig happening med ”konstidealistiska motiv”.

Men den förklaringen köper inte tingsrätten som i sin dom framhåller att det handlat om en ”planerad och ovanligt grov skadegörelse begången mot ett erkänt museiföremål”.

Under året har museets konservatorer framgångsrikt arbetat med en restaurering av tavlan, där man bland annat använt sig av mikroskop för att återställa verket bit för bit. När tavlan nu åter visas på museets väggar så skyddas den av glas för att förhindra ytterligare skadegörelse.

Skadeståndsbeloppet på knappt 1,9 miljoner danska kronor täcker kostnaderna för den omfattande restaureringen samt en uppskattad värdeminskning av tavlan till följd av skadegörelsen, rapporterar Politiken.