Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/fanny-ambjornsson-hur-skriver-man-en-biografi-om-nagon-som-inte-kunnat-kommunicera-med-sin-omgivning/

BÖCKER

Fanny Ambjörnsson: ”Hur skriver man en biografi om någon som inte kunnat kommunicera med sin omgivning?”

Fanny Ambjörnsson berättar om sin syster, och om människovärde.
Fanny Ambjörnsson berättar om sin syster, och om människovärde. Foto: Magnus Liam Karlsson

Fanny Ambjörnssons bok ”Om Nadja” är inte bara berättelsen om hennes flerfunktionsnedsatta lillasyster. Med boken hoppas hon även väcka frågor om värdet av omsorgsarbete och människoliv.

När Fanny Ambjörnsson började skriva boken om sin lillasyster Nadja ställde hon sig frågan: Hur skriver man en biografi om någon som inte kunnat kommunicera med sin omgivning?

Nadja blev bara 34 år gammal, och under hela sitt liv levde hon med både intellektuella och motoriska funktionsnedsättningar. Sedan födseln kunde hon varken tala, se eller göra några medvetna rörelser.

– Jag ville genom hennes liv synliggöra hur någon som inte gör så mycket väsen av sig utåt ändå kan spela en så central roll för så många människor, säger Fanny Ambjörnsson.

I samtal med människorna Nadja haft omkring sig fick de beskriva henne och avtrycket hon lämnat hos dem. Dessutom fanns, utöver Nadjas sjukjournaler, mängder av dagböcker som familjen och hennes assistenter hade fört över varje dag i hennes liv.

– Hennes liv var ovanligt väldokumenterat. Men böckerna beskriver ju såklart bara det yttre livet och inte vad hon eventuellt tänkte och kände. Nadja förblir lite av en hemlighet för oss andra.

Enligt Fanny Ambjörnsson är hennes berättelse om Nadja en uttolkning, och hon beskriver sig själv som en barriär mellan läsaren och hennes syster. Men inte bara som en oundviklig följd av att berätta om någon som själv inte kunnat uttrycka sig i ord. Det är också ett sätt att skydda. Av samma anledning har hon valt att inte visa några bilder av Nadja i boken.

Ambjörnsson har tidigare forskat om omsorgsarbete och omsorgsrelationer. Med hjälp av Nadjas berättelse vill hon väcka frågan om hur dessa värdesätts.

– Vad räknar vi som människovärde och vad som är ett värdigt människoliv? Och vad vi är villiga att betala för att alla ska kunna leva så?

Utdrag ut boken ”Om Nadja”: Som vi bar på den lilla Nadjakroppen

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt