Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/fem-sommarpratare-om-sina-program-valdigt-viktigt-att-det-inte-blir-nagot-skryt/

KULTUR

Fem Sommarpratare om sina program: ”Väldigt viktigt att det inte blir något skryt”

03:00. Från Benjamin Ingrosso till Zara Larsson – här är alla Sommarpratare 2021
Bild 1 av 1 Kristina ”Keyyo” Petrushina, Benjamin Ingrosso och Lap-See Lam.
Foto: SVT

Många känner sig kallade – men få är utvalda. Här berättar några av årets Sommarpratare vad deras program ska handla om: Benjamin Ingrosso, Anna-Lena Laurén, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Nils van der Poel och Lap-See Lam.

Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso Foto: Mattias Ahlm/SVT

Benjamin Ingrosso är artisten och låtskrivaren som vunnit Melodifestivalen och synts i program som ”Så mycket bättre” och hans egna ”Benjamin's”. I år gör han debut i Sommar i P1 – och han är först ut.

– Det känns otroligt ärofyllt! En sådan förfrågan tackar man inte nej till. Det känns som en milstolpe i karriären, och att få det redan vid 23 års ålder känns förstås superstort.

– Att vara först ut innebär ju att extra många kommer att lyssna, så det gör det hela lite extra läskigt och nervöst. Jag får bara komma ihåg att prata utifrån hjärtat, låta min historia vara precis så som den är och inte försöka imponera på någon.

Vad kommer ditt program att handla om?

– Jag ska prata om livshändelserna som har gjort mig till den jag är. Jag är ju bara 23 år, då kan man kanske tänka att jag inte har särskilt mycket att prata om. Men med tanke på hur länge jag har hållit på med musik så finns det att ösa ur. Det kommer handla mycket om den lilla Benjamin som gick sin egen väg och försökte hitta sin grej, trots att han klädde sig som Vanheden varje dag.

Vad ska du spela för musik?

– Jag har inte spikat några låtar än, men det kommer att bli mycket gammalt. När jag tänker på låtar som är genuint jag, så är de från 70- och 80-talet, gammal soul och musikallåtar, alltså från innan jag var född. De har kommit via mina föräldrar antar jag, jag växte ju upp bakom en musikalscen, så låtarna speglar verkligen min barndom.

Anna-Lena Laurén
Anna-Lena Laurén Foto: Oksana Yushko/SVT

Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén är DN:s korrespondent i Ryssland. Hon fick bland annat Stora journalistpriset i Finland 2021 för sin rapportering från Ryssland och utsågs också till årets stilist av tidningen Journalisten.

Hur känns det att bli Sommarvärd?

– Det är ju en jätteära och jätteroligt – men också ”hjälp!”. Det ska vara allmängiltigt, men också väldigt viktigt att det inte blir något skryt. Som att man hamnade i något svårt, men klarade det för att man är så stark och världens bästa, säger hon och skrattar.

Hur ska du lösa denna utmaning?

– Man får akta sig så att det inte blir så där typiskt. Mitt program kommer nog handla mest om Ryssland, en familjehistoria som är viktig för mig och rätt mycket om min morfar som var med kriget i Finland. Jag ska prata om miljöfrågor också.

Du utlovar tvära musikaliska kast.

– Det blir både raïmusik av Taha, Khaled och Faudel, franska Patrick Bruel i ”Casser la voix”, jämte en vals av Sven-Bertil Taube och en duett med Lisa Nilsson och Aki Sirkesalo, med mera.

Kristina ”Keyyo” Petrushina
Kristina ”Keyyo” Petrushina Foto: Mattias Ahlm/SVT

Kristina ”Keyyo” Petrushina är influeraren och programledaren som blivit utsedd till Sveriges roligaste Youtuber. Medverkade i vårens ”Let's dance”. Sommarpratar den 17 juli.

– Jag känner mig hedrad och stolt över att få vara en del av något som för mig personligen har varit en så fin årlig sommartradition.

Vad ska du prata om?

– Eftersom jag kommer att möta en helt ny publik som jag tidigare inte varit bekant hos, så vill jag presentera mig, min väg och flytt från Sibirien i Ryssland till de djupa skogarna i Dalarna. Det kommer att handla om uppväxt, relationen till min fina mamma, misslyckade bidrag till Lilla Melodifestivalen och om dvärgkaniner.

Vad ska du spela för musik?

– Bara bra musik! Svenskt, engelskt och ”Dirty dancing”. Jag är ännu lite osäker på om man vågar vara den första som spelar 50 Cent i P1, vi får se.

Nils van der Poel
Nils van der Poel Foto: Henrik Brunnsgård/SVT

Skridskosensationen Nils van der Poel, 25, skrev idrottshistoria när han i vintras under VM tog guld på 5.000 meter och 10.000 meter och dessutom slog ett världsrekord.

Att du skulle få frågan från SR kan inte ha varit särskilt överraskande?

– Jo, jag blev ganska förvånad, jag hade inte ens tänkt tanken. Jag började med skridsko när jag var 12, men två månader innan jag fick den här frågan så fanns det ju ingen i Sverige som visste vem jag var.

Vad ska du prata om?

– Det blir självbiografiskt och en del snack om skridsko och så där. Men det jag egentligen vill dela med mig av är lärdomarna som jag behövde för att bli en duktig skridskoåkare. Jag tror de lärdomarna är ganska applicerbara på det flestas liv. Motivationsbrist är nog det centrala i min prata, när jag tänker efter.

Musik?

– Blandat: Country, Bob Dylan, Johnny Cash, lugn svensk musik som Winnerbäck, pop – och hiphop av Frej Larsson. Jag är mer inspirerad av lyriken i musiken än det instrumentala.

Vad gör du i sommar?

– Jag är i Åre i en månad till och tränar och cyklar mycket. Jag hoppar fallskärm också - jag har snart gjort tusen hopp.

Lap-See Lam
Lap-See Lam Foto: Mattias Ahlm/SVT

Konstnären Lap-See Lam, 31, tilldelades DN:s Kulturpris 2021 och har nu nominerats till Future generation art prize i Ukraina.

Du blev förvånad när du erbjöds att bli Sommarvärd?

– Jo, jag fick smälta det i några dagar innan jag tackade ja. Men sedan tänkte jag att jag i stället för ett klassiskt Sommarprogram – typ ”jag föddes på Skövde lasarett” och så vidare – så kunde jag ta mig an uppgiften så som jag jobbar med mina konstverk, svarar Lam.

– Då blev det plötsligt lättare. Mitt Sommarprat kommer att kroka fast i både mina tidigare och pågående verk.

Förklara.

– Det är en berättelse i en sorts magisk realism som för oss igenom olika platser, tidpunkter och drömmar. Jag har skrivit ett manus som börjar med en tidsportal som tar med både mig och lyssnarna på en resa i den föreställda bilden av det kinesiska, svarar hon.

– Den börjar i nutid på en klassisk kinakrog för att färdas tillbaka till 1700-talet och till platser som lusthuset Kina slott på Drottningholm, drakbåten, Drömmarnas kaj och Ostindiska kompaniet i Göteborg – och Berns Kinesiska i Stockholm.

– Dessutom är det flera historiska personer i berättelsen, säger Lap-See Lam som har valt ut musik som är ”den rätta för berättelsen” – däribland kompositören Shida Shahabi, jazzmusikern Alice Coltrane jämte minimalistisk japansk musik.

Vad händer i sommar?

– Jag öppnar min soloutställning i Trondheim, gör en presentation på Chart art fair i Köpenhamn och jobbar dessutom med en kommande utställning i Kiev.

Läs mer:

Här är årets alla Sommarpratare

Kajsa Haidl: Årets val av Sommarpratare är spretigt och härligt oförutsägbart

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt