Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/filmen-jublar-over-stodet-som-ska-radda-kvar-inspelningarna-i-sverige/

FILM

Filmen jublar över stödet som ska rädda kvar inspelningarna i Sverige

Filminspelning på Fårö 2018
Filminspelning på Fårö 2018 Foto: Fredrik Funck

Den svenska film- och tv-branschen jublar på tisdagen. Efter att under flera år ställt krav på regeringen får man nu beskedet att den planerar att införa ett produktionsincitament för filmproduktioner.

– Jag har varit rädd för att vi förlorar det svenska filmkunnandet, men det här innebär att det räddas, säger Eva Hamilton, ordförande i Film- och tv-producenterna.

I flera år har film- och tv-branschen uttryckt sitt missnöje med regeringens kulturpolitik. Det då kravet på ett produktionsincitament för film, ett stöd för filminspelningar som görs i Sverige, inte har realiserats. Många andra europeiska länder har ett liknande stöd, vilket gjort att inspelningar flyttat utomlands för att det blir billigare att filma där.

På tisdagen gav dock kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) besked om att en satsning på produktionsincitament ingår i regeringens budget för 2022. Sammanlagt avsätts 100 miljoner kronor för ändamålet, och ett extraanslag till Svenska Filminstitutet på 55 miljoner för 2022.

Eva Hamilton
Eva Hamilton Foto: Julio C Saint' Just

– Vi är jätteglada i dag. Det här har vi jobbat länge för. Vi såg också före coronapandemin hur nästan alla större svenska filmproduktioner flyttades utomlands. Nu tror vi att redan från och med i dag så kommer planeringen för filmproduktioner som ska starta till hösten i väsentlig högre grad förläggas till Sverige, säger Eva Hamilton och fortsätter:

– Jag har varit rädd för att vi förlorar det svenska filmkunnandet, men det här innebär att det räddas. Filmproduktioner har förlagts till Tjeckien, Ungern, Baltikum, Irland, Nederländerna och Belgien, eftersom Sverige varit ett av tre länder inom EU och EES som inte haft den här typen av produktionsrabatt. Det har fått väldigt tydliga konsekvenser.

Branschen har länge krävt det här produktionsstödet. När det nu införs, är 100 miljoner kronor då tillräckligt?

– Vi hoppas på en högre nivå, 300 miljoner, vilket också var summan som rekommenderades när Tillväxtverket utredde frågan. Men nu kommer infrastrukturen att finnas på plats. I och med det finns ingenting som hindrar att man så småningom höjer summan. Särskilt som vi ser, inte minst från våra grannländer, att detta brukar vara ett självfinansierande system.

Lena Rehnberg, producent på Stella Nova film, är också positiv till produktionsincitamentet, men hade precis som Hamilton gärna sett en större summa.

– Naturligtvis är jag positiv, men vi behöver mer pengar. Jag hade gärna sett att SFI:s pott skrevs upp med 55 miljoner varje år, och att vi på sikt skulle komma upp i ett produktionsincitament på 300 miljoner. Det skulle verkligen vara en riktig injektion för svensk filmindustri.

Lena Rehnberg
Lena Rehnberg Foto: Leif R Jansson / TT

– Detta handlar inte bara om pengar, utan det finns också stora konstnärliga fördelar med att spela in svenskt drama i Sverige istället för i Slovakien eller Ungern, fortsätter Rehnberg.

Mikael Fellenius, vd på Film i väst, välkomnar även han regeringens besked, som han menar kommer att stärka både filmnäringen och kringliggande industrier.

– Det innebär att Sverige får ett efterlängtat finansieringssystem som kommer att gynna hela den svenska filmnäringen. Nu får Sverige äntligen likvärdiga konkurrensvillkor som övriga Europa. 100 miljoner kronor permanent från nästa budgetår är en bra start för uppbyggnad av ett fullt utbyggt system, säger Mikael Fellenius i ett uttalande.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt