Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/folkhalsomyndigheten-foreslar-tak-pa-500-personer-for-publikundantag/

Kultur

Folkhälsomyndigheten föreslår tak på 500 personer för publikundantag

Anders Tengell.
Anders Tengell. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten föreslår ett tak på 500 personer för det undantag som regeringen förslagit vad gäller delvis lättade restriktioner på kultur- och idrottsevenemang. I siffran kan såväl scenpersonal som idrottsutövare komma att räknas in.

Samtidigt uppger myndigheten att det räcker med ett avstånd på en meter mellan personer i den sittande publiken.

I förra veckan presenterade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) ett förslag för hur dagens publikrestriktioner kan komma att lättas från och med den 1 oktober.

Förslaget innebär bland annat artister ska kunna uppträda för sittande publik på restauranger samt att undantag ska göras för vissa arrangemang med sittande publik. Då krävs att arrangören vidtar åtgärder för att publiken ska kunna hålla ett avstånd på två meter.

Nu har Folkhälsomyndigheten kommit in med ett remissvar där den föreslår att undantaget till en början ska gälla för tillställningar med sammanlagt max 500 personer. Taket kan enligt förslaget komma att höjas ytterligare beroende på utvecklingen av pandemin och effekterna av ändringarna.

Dessutom skriver myndigheten att avståndet som deltagarna ska hålla bör vara en meter.

– Vi har en meter i våra allmänna råd när det gäller restauranger och därför tycker vi att det är rimligt att det gäller samma mått här, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

Folkhälsomyndigheten skriver att det, i samband med den kommande ändringen, även bör övervägas att justera på vilket sätt man räknar antalet närvarande. Det kan enligt myndigheten innebära att man inte bara räknar antalet deltagare, utan ”alla personer som närvarar vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning”.

Myndigheten tillägger: ”Att använda begreppet personer samtidigt som gränsen höjs skulle innebära att samtliga som närvarar, inklusive idrottsutövare eller scenpersonal, kommer att räknas in.”

I skrivelsen betonar Folkhälsomyndigheten samtidigt arrangörernas ansvar att avstånd ska garanteras även på andra platser vid ett evenemang, såsom vid toalettköer, samt vid ankomst eller avresa från tillställningen. Vidare trycker man på behovet av säkra transportsätt för deltagarna till och från evenemangen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att ett tak på 500 personer är att föredra framför till exempel en procentuell andel av arenor och lokalers publikkapacitet.

– För att det inte bara är kapaciteten i arenan som är viktig. Det är också vad som händer när personer kommer dit eller åker därifrån. Det finns en stor oro i kollektivtrafiken till exempel för att om man börjar arrangera väldigt stora evenemang i någon av de stora städerna och tar dit tusentals personer så kommer det bli ett väldigt stort tryck i kollektivtrafiken.

Anders Tegnell tror att det kan bli aktuellt med ytterligare en justering under hösten.

– Om det fortsätter att vara en så pass låg spridning i Sverige kan vi tänka oss ytterligare en ändring under hösten.

”Vi välkomnar FHM:s remissvar som självklart väger väldigt tungt. Vi väntar nu på de andra remissinstanserna och regeringen återkommer med besked”, skriver inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar till DN.

Även kultur- och idrottsminister Amanda Lind välkomnar förslaget.

”Jag har varit i kontakt med flera av remissinstanserna och andra berörda aktörer och vet att det finns många kloka tankar om hur evenemang kan genomföras på ett säkert sätt”, skriver hon till DN.

Flera andra organisationer har på torsdagen kommit in med svar till regeringens förslag. Arrangörerna i kulturbranschen välkomnar i skrivelser att förändringar snart görs, men är i stort sett överens om vilka problem som finns i ursprungsförslaget.

En rad arrangörer och branschorganisationer framför i sina remissvar att publiktaket bör slopas helt. I stället vill man se ett flexibelt regelverk som möjliggör för smittsäkra evenemang, och där gränsen anpassas till storlekens lokal.

I övrigt handlar branschens kritik framför allt om förslaget på en tvåmetersregel, ett avstånd som alltså kan komma att kortas till en meter om regeringen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det välkomnas av Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst.

– Det är mycket rimligare med en meters avstånd, det anknyter till det regelverk som finns för restauranger, säger han till TT och fortsätter:

– Två meter innebär ingen praktisk skillnad, då måste man ha en ganska stor salong för att komma över 50 personer. Hade man haft en salong med 500 till 600 personer, hade man bara fått plats med 75 personer.

Läs mer:

Regeringen öppnar för lättnader av publikrestriktionerna

Blandad respons från kulturbranschen om regeringens publikbesked