Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/forandringens-stora-kanslotombola/

Bokrecensioner

Förändringens stora känslotombola

I Marta Altés ”Kattbossen” grubblar en förbryllad katt på vad som kommer att hända när den där nya, jobbiga typen dyker upp. (Bilden är beskuren – se den i sin helhet här nedan i texten.)
I Marta Altés ”Kattbossen” grubblar en förbryllad katt på vad som kommer att hända när den där nya, jobbiga typen dyker upp. (Bilden är beskuren – se den i sin helhet här nedan i texten.) Illustration: Marta Altés

Kattens liv är lugnt och lyckligt. Tills familjen plötsligt bestämmer sig för att skaffa... en hund! Spanska Marta Altés berättar allmänmänskligt och med humor om hur svårt det är med omvälvande förändringar.

Illustration: Bonnier Carlsen

Förändring är svårt. Vare sig man är stor, liten – har päls eller klor, är det utmanande när livet och vardagen i det ändras. Och livet per se är ju fullt av förändringar som väcker känslor, ibland flera olika sorters på en och samma gång. Rädsla, ilska, avundsjuka, sorg, kanske till och med lättnad är bara några av beståndsdelarna i den känslotombola som en betydande förändring kan trigga – och det vet spanska Marta Altes.

Som bilderboksskapare har Altés visat att hon har ett särskilt öga för att gestalta de mest allmängiltiga och allmänmänskliga konflikterna i sina moderna fabler. Ofta med humor och alltid med en inbjudande färgpalett som i kombination med hennes rundade, fogliga linjer stundtals lurar en att tro att hon stryker sina läsare medhårs.

Illustration: Marta Altés

Det gör hon nämligen inte alls. För bakom den tilldragande estetiken i hennes hemtama bildvärldar döljer sig – om inte ett bråddjup – så åtminstone en pågående diskussion om vad det faktiskt innebär att leva (och växa) i dag. ”Kattbossen” handlar inte om någonting mindre än så.

Det är en rolig charmig bok om att bli fler i familjen. Och om att hitta sin plats i den nya konstellationen.

Redan den inledande illustrationen på insidan av bokens pärm antyder att fallet för den orangea huskatten kommer att bli hårt. Väggarna i hemmet är fullkomligt tapetserade med bilder på familjens mjuka älskling, som nöjt och ostört ligger och sover i sin alldeles egen hall of fame. Så hur kommer det egentligen att gå när familjen skaffar en… hund? En hund som dessutom spiller, grisar, fjäskar och inte förstår någonting alls om regler och ordning?

Altés bilder fullkomligt dryper av fart och fläkt i sin gestaltning av den oordningen som den nya arten frambringar i hemmets tidigare lugna vrår. Liksom av kattens stigande desperation.

Det är en rolig charmig bok om att bli fler i familjen.

Och om att hitta sin plats i den nya konstellationen.

För ju fler, desto roligare är det ju. Trots allt.

Läs mer av Alexandra Sundqvist och mer om barnböcker

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt