Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 17:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/forlaget-backar-dahls-bocker-andras-inte/

KULTUR

Förlaget backar: Dahls böcker ändras inte

Roald Dahl.
Foto: Inge Gjellesvik/TT

Ord som ”tjock” och ”ful” skulle ändras i Roald Dahls barnböcker för att göra dem mer inkluderande och mindre kränkande. Tilltaget väckte starka känslor och nu backar förlaget och säger att böckerna ska publiceras i sin ursprungliga form.

TT Text

– Vi har lyssnat på debatten under den senaste veckan som har bekräftat den extraordinära kraften i Roald Dahls böcker, säger Francesca Dow, chefredaktör för Penguin som äger Puffin Books, till BBC.

Bland dem som reagerat på förslagen på språkändringarna i framtida upplagor finns författaren Salman Rushdie, som kallade redigeringarna för censur. Författaren Philip Pullman, känd för fantasytrilogin ”Den mörka materian”, säger till BBC Radio 4 att Dahls böcker ”hellre bör tillåtas att blekna bort än att ändras för att folk anser dem vara stötande”.

Även premiärminister Rishi Sunak har under veckan sagt att Dahls böcker inte borde bli ”airbrushed” (retuscherade) medan drottninggemålen Camilla under torsdagen lade ut texten för en publik bestående av författare och förläggare:

”Förbli trogen din kallelse, obehindrad av dem som kanske vill begränsa din yttrandefrihet eller sätta gränser för din fantasi. Nog sagt.”