Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/forsaljningen-av-amanda-gormans-verk-skjuter-i-hojden-efter-forbud/

KULTUR

Försäljningen av Amanda Gormans verk skjuter i höjden efter förbud

Amanda Gorman vid installationen av president Joe Biden.
Foto: Brendan Smialowski

Tidigare i veckan plockades poeten Amanda Gormans poesisamling bort från ett skolbibliotek i Florida. Nu toppar författarens verk listorna, rapporterar Rolling Stone.

Det var efter att en förälder på skolan klagat över budskapet i Gormans dikt ”The hill we climb” som poesisamlingen, där dikten ingår, förbjöds för samtliga elever.

”Majoriteten av de verk som censureras är av queera och icke-vita röster. Jag skrev 'The hill we climb' så att alla unga människor skulle kunna se sig själva i ett historiskt ögonblick.”, skrev den amerikanska poeten på Twitter i samband med förbudet.

Men nu har försäljningen av den unga författarens verk skjutit i höjden, skriver Rolling Stone. För närvarande är en inbunden utgåva av Gormans dikt, ”The hill we climb” nummer ett på Amazons poesilista samtidigt som hennes andra verk – däribland en barnbok från 2021 – toppar bästsäljarlistorna.

Den 25-åriga Amanda Gorman fick sitt internationella genombrott efter att hon reciterar dikten ”The hill we climb” vid installationen av president Joe Biden 2021. Dikten översattes senare till svenska av artisten Jason Diakité, även känd som Timbuktu.

Läs mer om poesi.