Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/forstautgava-av-harry-potter-saldes-for-755-000-kronor/

Böcker

Förstautgåva av ”Harry Potter” såldes för 755.000 kronor

”Harry Potter”-författaren J K Rowling.
”Harry Potter”-författaren J K Rowling. Foto: Carl Court/AFP

En förstautgåva av J K Rowlings ”Harry potter och de vises sten”, den första i bokserien om den unge trollkarlen, har sålts för 66.000 pund, motsvarande ungefär 755.000 svenska kronor.

TT Text

Enligt BBC har den anonyme säljaren använt boken för att lära sina barn engelska och barnen klistrade in bilder från den första Harry Potter-filmen på försättsbladet. Boken i fråga är en av totalt 500 som hann tryckas ut av förlaget Bloomsbury 1997, innan två stavfel upptäcktes och nya versioner trycktes.

På senare tid har de 500 exemplaren rusat i värde och i fjol såldes en av böckerna för motsvarande 330.000 svenska kronor. Jim Spencer, som jobbar på auktionsfirman där försäljningen ägde rum, säger till BBC att han hade hoppats att boken skulle säljas för över 50.000 pund, men den överträffade förväntningarna med mer än 10.000.

Läs mer: Harry Potter flyger genom London – som ny staty

Ämnen i artikeln

Böcker
J K Rowling
Harry Potter

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt