Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/fred-balke-farshid-jalalvand-letar-efter-meningen-med-livet-i-en-stor-grop/

KULTUR | KOMMENTAR

Fred Balke: ”Farshid Jalalvand letar efter meningen med livet i en stor grop”

Farshid Jalalvand.
Farshid Jalalvand. Foto: Lina Arvidsson/Sveriges Radio

Farshid Jalalvand ställer sig existentiella frågor i sitt Sommarprat – och gör något så ovanligt som att svara på dem, skriver Fred Balke.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Mikrobiologen och kulturskribenten Farshid Jalalvand, som synts i media som vaccinexpert, tar avstamp i en scen med sin frågvisa son och resonerar kring människans nyfikenhet. Kunskapstörsten är den röda tråden i hans Sommar.

Jalalvand berättar inte särskilt mycket om sitt privatliv och är sparsmakad med känsloyttringar som inte är fascination. Han reflekterar över rasism med formuleringar som att hans ”etnicitet är en återkommande irritationskälla” hos vissa och att deras kommentarer ”väcker ett specifikt frågebatteri” hos honom.

Abstraktionsnivån är befriande. Han litar på att lyssnaren är en tänkande person som förstår och bryr sig om vad det mänskliga jaget kan tänkas vara, svagheterna med den vetenskapliga metoden och hur naturen påverkar politiska system. Hans intresseväckande idéer räcker.

Att försöka svara på existentiella frågor i ett Sommarprat medför stor risk för mumliga floskler

Musikvalet är varierat, ett löst tema är att låttexterna oftast har en koppling till ämnena. Det är iransk blues, modernistisk och romantisk klassisk musik, The Doors och en hel del hiphop.

Att försöka svara på existentiella frågor i ett Sommarprat medför stor risk för mumliga floskler. Men Jalalvand förkunnar på sin eftertänksamma malmöitiska att den mänskliga upplevelsen innehåller ”hur mycket mening som helst” – och ger många, överraskande konkreta, exempel. Meningen med livet kan finnas i rationellt tänkande, djup förståelse, askes, stoicism, måttfull njutning, framåtsträvan eller relationer.

Mikrobiologen knyter ihop säcken genom att återkomma till sin son, som är i full färd med att gräva en grop i sanden med polarna. Han jämför honom med den av Olympen bestraffade Sisyfos, stackaren som tvingas knuffa upp den där stenbumlingen för berget i all evighet.

Författaren Albert Camus menade att man ”måste föreställa sig Sisyfos lycklig”, kampen är meningsfull nog. Mikrobiologen Farshid Jalalvand tror att man måste föreställa sig ungarna lyckliga. Gropen ska ju bli större!

Läs mer om årets Sommarpratare. Till exempel om Katrine Marçals och Sebastian Staksets program.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt