Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/fred-balke-norm-macdonalds-leverans-var-alltid-unik/

KULTUR | KOMMENTAR

Fred Balke: Norm Macdonalds leverans var alltid unik

Norm Macdonald tillsammans med George Clooney i segmentet ”Weekend update” i ”Saturday night live” 1995.
Norm Macdonald tillsammans med George Clooney i segmentet ”Weekend update” i ”Saturday night live” 1995.

Den kanadensiska komikern Norm Macdonald är död. DN:s Fred Balke minns en rapp underhållare som kunde blanda långa utläggningar om nattfjärilar som går till fotterapeuter med grova skämt om terrorattacker och pedofili.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Norm Macdonald föddes 1959 i Québec och slog igenom på 90-talet som nyhetsankare i segmentet ”Weekend update” i humorprogrammet ”Saturday night live”. Efter det gjorde han flera roller som röstskådespelare, medverkade i poddar, pratade smörja i talkshowsoffor och turnerade med egna föreställningar.

Han nådde aldrig absolut världstjärnestatus som ståuppare, men han var definitivt en komikernas komiker. Efter sin död har han hyllats i Sverige och internationellt, av bland andra Ola Söderholm och John Cleese. Många har kallat honom bäst i världen.

Att formulera vad som är så lustigt med en kanadensisk lustigkurres mumlande pauseringar är en närmast omöjlig uppgift. För mig var det något med det amerikanskt vräkiga men samtidigt timida tilltalet, kombinerat med den pillemariska blicken. Norm Macdonald kunde blanda långa utläggningar om nattfjärilar som går till fotterapeuter med grova skämt om terrorattacker och pedofili. Han leverans var alltid helt unik.

På tisdagen avled Macdonald i cancer, en sjukdom han dolt för omvärlden i nio år för att publikens bild av honom inte skulle påverkas. På scen pratade han däremot öppet om döden – och sin rädsla för den.

”Jag tycker att vetenskapsmännen och doktorerna borde kolla lite närmre på hela den här dödsgrejen. De verkar fokusera på sjukdomar, och det skiter jag i. Killen säger: Vi fixade din artros. Jag frågar: Kommer jag fortfarande dö? Han svarar: Yeah.”

Läs mer:

Komikern Norm Macdonald är död

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt