Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/fyra-ar-till-vore-en-nara-doden-upplevelse-fredrik-reinfeldts-analys-av-usas-45e-president/

Bokrecensioner

Fyra år till vore en nära-döden-upplevelse – Fredrik Reinfeldts analys av USA:s 45:e president

Bild 1 av 3 Vita huset har förvandlats till ett maffialikt familjeföretag.
Foto: Saul Loeb/AFP
Bild 2 av 3 Vilken taktik väljer Joe Biden när valdagen i november kryper närmare?
Foto: Alex Wong/AFP
Bild 3 av 3 Fredrik Reinfeldt har skrivit en valguide med två månaders livslängd. Men historiken är grundlig.
Foto: Magnus Hallgren

Fredrik Reinfeldt är knappast den förste att varna för Donald Trump, men det skräller högre från en före detta statsminister. Hans analys av USA:s 45:e president är lika gedigen som förkrossande. Niklas Ekdal läser ”Ödesvalet”.

Sveriges förhållande till USA har haft sina ups and downs. När ett flygplan kapas i Malmö 1972 säger president Nixon på en bandinspelning: ”Jag önskar att de hade tagit statsministern ...”

Han syftar förstås på Olof Palme, vars kritik mot Vietnamkriget fick Washington att kalla hem sin ambassadör. När västmakterna 2003 anfaller Irak regeras Sverige av den USA-vänligare Göran Persson. Miljöpartiet KU-anmäler honom för stöd till just den amerikanske ambassadören.

Stefan Löfvens besök i Vita huset 2018 var mer i Perssons anda än Palmes. Värden läxar upp Sverige för segregation och brottslighet. Gästen hamnar på defensiven – i ett USA med 16 000 mord om året och en fängelsepopulation på 2,3 miljoner.

Classic Donald Trump.

Sedan 2016 har Sveriges regering likt kollegorna i andra länder hukat under den politiska skitstormen från Washington. Med en president som ljuger femton gånger om dagen får man välja sina strider. Diplomati och sanning blir skilda världar.

Det kostar på att tala klarspråk med supermakten, som våra statsministrar noterat. När de lämnat Rosenbad gäller dock andra regler. Ett explosivt exempel är den nya boken från regeringschefen 2006-2014, mellan Persson och Löfven.

Fredrik Reinfeldt har skrivit en guide till den 3 november, när USA utser president, 435 ledamöter av representanthuset, 35 senatorer och 11 guvernörer. ”Århundradets viktigaste val”, enligt författaren: ”När Donald Trump verkar drivas av en vilja till envälde av samma slag som finns i diktaturer utmanar det den amerikanska konstitutionen och grundvalarna för demokratin.”

Reinfeldt är knappast den förste att larma, men det skräller onekligen högre från en före detta statsminister. Hans analys av USA:s 45:e president är lika gedigen som förkrossande.

Om Vita huset förvandlas till ett maffialikt familjeföretag finns inte mycket ryggrad kvar i den fria världen. Fyra år till vore en nära-döden-upplevelse. Men brukar inte varje presidentval utnämnas till det viktigaste någonsin?

Vi vet väl först i efterhand. Valet av Jefferson år 1800 blev historiskt för att en sittande president avgick godvilligt. Valet av Lincoln 1860 ledde till inbördeskrig om slaveriet. Valet av Roosevelt 1932 inledde eran av aktiv politik. Med Reagan 1980 påbörjades tvärtom statens reträtt.

Det i förväg minst haussade presidentvalet – Al Gore mot George W Bush år 2000  visade sig få episk betydelse efter 11 september. Kandidaterna tycktes utbytbara, tills en av dem fick snilleblixten att ockupera Irak.

Foto: Aimee Dilger

Den mest hyllade ledaren av alla, Abraham Lincoln, valdes med minsta möjliga marginal. Den enda som tvingats avgå i vanära, Richard Nixon, vann tvärtom med rekordsiffror. Historia skrivs i backspegeln.

År 2020 står inget mindre än freden och friheten på spel, enligt Fredrik Reinfeldt. Han går noggrant igenom det krångliga valsystemet. Analyserar delstat för delstat. Ger goda råd åt två partier i självförvållad kris.

Republikanerna är bortom räddning, en dörrmatta åt Trump. För Demokraterna gäller det att motstå frestelsen i radikala vänstersvängar. Framgång kommer med mittenpolitiker som Jimmy Carter, Bill Clinton och Barack Obama. ”När reformbehov i maklig takt och med folklig acceptans byts mot aktivistdriven ilska och förakt för oliktänkande, lämnar ett parti den breda vägen och de troende beger sig ut i öknen”, skriver Reinfeldt.

Det är ett av bokens fåtaliga stycken med bäring på svensk politik. Skaparen av Nya Moderaterna har varit noga med att inte recensera sina efterträdare. Reinfeldt gör en Bildt – satsar på stora världen när det lilla landet röstat bort honom.

Foto: Joseph Prezioso/AFP

Men han gör det bra. För att vara en valguide på svenska med två månaders livslängd är detta en lyxig bok. Grundlig historik. Ambitiösa analyser. Prosan torr men effektiv, som i en statlig utredning:

SOU 2020:48 – VI VARNAR USA FÖR ANDRA GÅNGEN

Stilen lyfter i sågningarna av Trump, och när Reinfeldt öser ur egna erfarenheter. USA:s vicepresident ringer upp Sveriges statsminister: ”Hi Fredrik, it’s Joe Biden.” Samtalet blir ”ett skolboksexempel på hur internationell diplomati ska hanteras.” Reinfeldt imponeras av hur amerikanen kollrar bort honom. ”Biden hade satt mig i arbete utan att skapa irritation”.

Träffen med George W Bush i Vita huset är också ”mycket lyckad”, presidenten inte alls så enfaldig som ryktet gjort gällande. Men när det kommer till substansen är Reinfeldt åter den statliga utredaren; Vietnam, Afghanistan, Irak – ”Inget av dessa tre krig har bedömts som framgångsrika.”

I ett klimat av polarisering och överdrifter känns sådana understatements rätt befriande. Passiv aggressivitet är underskattat. Fredrik Reinfeldts behärskade tonläge gör att varningarna ekar desto högre:

”Varje land för sig själv, varje framgång byggd på kraft, manipulation och hot, i en värld där störst går först. Med Donald Trump omvald blir han inte en parentes. Han blir början på en ny auktoritär världsordning.”

Amen.

Läs mer: Reinfeldt orolig för våld från besvikna Trump-anhängare

Läs fler texter av Niklas Ekdal och fler av DN:s bokrecensioner

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt