Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/gabriel-itkes-sznap-polska-regeringen-beskyller-flyktingar-for-tidelag-med-hjalp-av-falska-foton/

KULTURDEBATT

Gabriel Itkes-Sznap: Polska regeringen beskyller flyktingar för tidelag med hjälp av falska foton

Gabriel Itkes-Sznap skriver att gränspolisen använder sig av så kallade pushbacks för att trycka tillbaka flyktingar till Belarus.
Gabriel Itkes-Sznap skriver att gränspolisen använder sig av så kallade pushbacks för att trycka tillbaka flyktingar till Belarus. Foto: Ylva Johansson och Lisa Mattisson

Det råder undantagstillstånd i det polska område som gränsar till Belarus. Gränspolisen motar bort människor och regeringen beskyller flyktingar för att vara kriminella. Det är skoningslöst och parodiskt, skriver Gabriel Itkes-Sznap.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Sedan en månad tillbaka har ett nytt ord blivit vanligt i polsk tidningsprosa: Pushback. Det har dykt upp både som substantiv och i verbform, och böjts i enlighet med polskans långa register av kasus. Det har sett en smula lustigt ut.

Men skrattet fastnar i halsgropen. Detta ord betecknar nämligen den taktik som den polska gränspolisen, först utan att erkänna det men småningom öppet och officiellt, tagit i bruk gentemot de flyktingar som sedan i somras försökt ta sig in i landet via Belarus (DN 25/8). Man har tryckt dem tillbaka, tillbaka över gränsen. Syftet? Att hindra dem från att ansöka om asyl. Det vill säga hindra dem från att få sina flyktskäl prövade juridiskt.

De polska myndigheterna vill att dessa människor ska förstå – hittills har det framför allt varit irakier, syrier och afghaner – att de inte har någonting i Polen att göra och att själva tanken på att de skulle kunna få hjälp och skydd av den polska staten är fel. Man försöker skrämma iväg dem. Inte en måltid, inte ett toalettbesök, ska de erbjudas.

Den 2 september utlystes ett 30 dagar långt undantagstillstånd i ett område som sträcker sig längs den drygt 40 mil långa gränsen mot Belarus. Det förbjuder polacker som inte själva bor i området, bland annat journalister och hjälparbetare, att vistas där, och förklarades av den polska premiärministern Mateusz Morawiecki vara nödvändigt för att myndigheterna ska kunna arbeta ”fritt och obehindrat”. I klartext: för att de ska kunna genomdriva sina pushback-operationer, utan att någon på plats ifrågasätter de juridiska övertramp, det våldsbruk och det åsidosättande av mänskliga rättigheter de går hand i hand med.

Undantagstillståndet har nu förlängts med 30 dagar. Den polska regeringen skyller allt på Alexandr Lukasjenko och Vladimir Putin. Det är de som, med flyende människor som vapen, organiserat denna ”anstormning” av den polska gränsen och ”attack” på den polska suveräniteten, och därmed, poängteras det, framtvingat just en sådan reaktion.

För EU:s kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, verkar det dock inte finnas några större skäl till oro.

Problemet är att folk dött. Lik efter fyra flyktingar har hittats på den polska sidan. De har pushats så många gånger fram och tillbaka – den belarusiska gränspolisen använder sig också av pushback-metoden – att deras kroppar inte orkat med. De har dött av utmattning, köld och hunger.

Medveten om detta bjöd den polska regeringen in till presskonferens häromveckan. De bägge ministrarna Mariusz Kamiński och Mariusz Błaszczak försökte om inte förklara, så åtminstone antyda vad i det faktiska hotet från dessa utmattade människor består och, indirekt, varför det är nödvändigt att behandla dem så skoningslöst. Det slutade i parodi.

Utöver att hävda att så mycket som en fjärdedel av de cirka tolvhundra flyktingar som anhållits och motats ut ur landet sedan augusti antingen har kopplingar till terroristorganisationer eller ett kriminellt förflutet, hade också bilder som indikerade ”sexuella avvikelser” såsom ”pedofili” och ”zoofili” upptäckts i somligas telefoner.

En sådan bild projicerades på storbildsskärm. Den sades visa en flykting våldta en ko.

Några timmar efter presskonferensen kunde OKO.press, en polsk sajt inriktad på grävande journalistik, fastslå att bilden var falsk och kom från en gammal porrfilm inspelad på VHS, som cirkulerat på nätet i åratal.

För EU:s kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, verkar det dock inte finnas några större skäl till oro. Hon säger sig vara upprörd över att människor dör vid den polska gränsen, men på frågan om landets regering begått misstag svarar hon att det är ”svårt att säga” och att hon inte ”hoppas” det (DN 1/10).

Hoppas lagom. För de barn som hittats kringvandrande i byar och små städer som Szymki och Michałowo, packats in och körts väg i långfärdsbussar, och kastats av utan mat, vatten eller tak över huvudet i skogen, är svaret förmodligen ett annat. Likaså för den polska opposition, som under de senaste veckorna gång efter annan påpekat att grymhet och förbrytelser på ett håll (Belarus), inte ursäktar djupt auktoritär politik och komplett kallsinne på eget.

Läs mer:

EU kräver besked av Polen om migranterna som dött

Ylva Johansson: Dödsfallen ska utredas grundligt

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Polen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt