Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/garbages-nya-ar-en-atergang-till-formtoppen/

MUSIK | RECENSION

Garbages nya är en återgång till formtoppen

Garbage.
Garbage. Foto: Joseph Cultice

Med nittiotalsbaserat sound och sylvass samtidsblick riktar Garbage på nya plattan pungsparkarna mot en manschauvinistisk höger, skriver Johanna Paulsson.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

När det begav sig kunde man klassificera Garbage som alternativrock. I dag förknippas prefixet alternativ snarare med den manschauvinistiska Trumphöger bandet riktar pungsparkarna mot på sjunde skivan ”No gods no masters”.

På fräna öppningsspåret ”The men who rule the world” rasslar både mynt och udda funkriff. ”Uncomfortably me” vänder blicken inåt över en blekare elektronisk bakgrund, medan ”Godhead” väser fram ett feministiskt budskap över industrihård syntrock.

Särskilt underground har Garbage förstås aldrig varit. Men skotska sångerskan Shirley Manson har alltid haft en aura av cool punkattityd som gick rakt igenom MTV-rutan och rätt in i hjärtat på indiesvåra tonåringar med förkärlek för kluddig kajal.

Butch Vig hade producerat numera ikoniska album som Nirvanas ”Nevermind” när han bildade Garbage med två producentkolleger och rekryterade henne från bandet Angelfish.

Den självbetitlade debuten och uppföljaren ”Version 2.0” står sig fortfarande, men under tvåtusentalet har Garbage förlorat sin relevans. Mot den bakgrunden är nya plattan – åtminstone delvis – en återgång till nittotalets formtopp. Soundet är ogenerat dåtidsdaterat, men samtidsblicken sylvass.

Bästa spår: ”Godhead”

Läs mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt