Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/gellert-tamas-john-ausonius-sag-ingen-skillnad-mellan-sitt-fysiska-vald-och-debattens-verbala-vald/

KULTUR | KOMMENTAR

Gellert Tamas: John Ausonius såg ingen skillnad mellan sitt fysiska våld och debattens verbala våld

Bild 1 av 6 Studenten Jimmy Ranjbar hedras med tända ljuslyktor och blommor på mordplatsen i Stockholm där han sköts till döds 8 november 1992.
Foto: Pica Pressfoto/TT
Bild 2 av 6 ”Deras budskap gav mig en form av feedback, om man ser psykologiskt på det hela…[deras] invandrarfientlighet gav mig respons och stärkte mitt självförtroende.”, sade John Ausonius till Gellert Tamas om Sverigedemokraternas och Ny demokratis retorik.
Foto: Illustration: Magnus Bard
Bild 3 av 6 Efter flera av Lasermannens attentat samlades spontana vakter på olika platser runtom i Stockholm. Här Orminge Centrum, januari 1992.
Foto: Lennart Nygren/SvD/TT
Bild 4 av 6 Sveriges Förenade Studenter, SFS, uppmanade till en tyst minut efter mordet på Jimmy Ranjbar som sköts Kungliga Tekniska högskolan (KTH).
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild 5 av 6 John Ausonius.
Foto: -
Bild 6 av 6 Fantombild på Lasermannen, som vittnen såg honom.
Foto: TT

För trettio år sedan på tisdag gick John Ausonius ut för att skjuta sitt första offer. Han skulle göra det nio gånger till. Gellert Tamas, författare till boken ”Lasermannen,” skriver här om ett Sverige som i början av 1990-talet glider över i en alltmer våldsam rasism. För det här är inte bara historien om en ensam attentatsman, det här är också historien om Sverigedemokraternas framväxt, och hur ”invandringsfrågan” blev själva navet i det offentliga samtalet

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in