Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/gladjetarar-nar-broadway-oppnade-igen/

SCEN

Glädjetårar när Broadway öppnade igen

Lin-Manuel Miranda (med megafonen) och ”Hamilton”-ensemblen sjöng ”New York, New York” på gatan i samband med Broadways öppning.
Lin-Manuel Miranda (med megafonen) och ”Hamilton”-ensemblen sjöng ”New York, New York” på gatan i samband med Broadways öppning. Foto: Erik Pendzich/TT

Musiken ljöd återigen på Broadway i New York, när flera av de största musikalerna framfördes för första gången efter en 18 månader lång nedstängning i covidpandemins spår. Och känslorna svallade när ”Hamilton”, ”Lejonkungen”, ”Chicago” och Wicked” återigen framfördes.

TT Text

Lin-Manuel Miranda, som har skapat den Tony Award-belönade hiphop-showen ”Hamilton”, fick stående ovationer från publiken när han dök upp på scenen.

– Jag vill aldrig ta levande teater för given igen, vill ni? Det är så heligt. Jag är så tacksam och jag hoppas att ni går och ser så många musikaler ni kan för att fortsätta stötta vår industri, sade Miranda, som var rörd till tårar.

Även regissören av ”Lejonkungen”, Richard Saenz, sade att han blev förvånad över hur känslomässigt starkt det var att komma tillbaka.

Broadwayteatrarna var bland de första kulturinstitutionerna att stänga i mars 2020 när covidpandemin slog mot USA, och de är bland de sista att öppna igen. Flera av teatrarna har satt in nya luftreningssystem. Alla på scen och i publiken måste också visa vaccinpass och publiken måste dessutom bära munskydd.

Ämnen i artikeln

Scen
Musik
New York
Broadway

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt