Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-03 23:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/gospelgungande-koren-beror-och-fascinerar/

FILM | RECENSION

Gospelgungande ”Kören” berör och fascinerar

Bild 1 av 2 ”Kören - en film om Tensta Gospel Choir”
Foto: Mantaray film
Bild 2 av 2 Tensta Gospel Choir.

”Kören” följer Tensta Gospel Choir på en konsertturné till gospelns förlovade hemland USA. Det blir en fascinerande och berörande upplevelse att se det sångliga samspelet mellan individen och kollektivet, menar Eva af Geijerstam.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Som en avlägsen röst ur det förflutna får några minnesvärda ord från Martin Luther King bilda upptakten till ”Kören” med undertiteln ”en film om Tensta Gospel Choir”. Den amerikanske pastorn och medborgarrättskämpen gästade Stockholm som nybliven fredspristagare och evenemanget ”En gränslös kväll på Operan”. Det var 1966 och 30 år senare omsatte Tensta Gospel Choir delar av hans dröm i praktiken: ”att protestanter, katoliker och judar, troende och ateister kan samexistera i en värld där människor värderas endast efter sin karaktär och inte efter sin hudfärg.”

Kören blev snart både en plantskola för en rad framgångsrika soloartister och en av de internationellt mest erkända i den svenska folkrörelsen körsång.

I år fyller den ett kvartssekel och vad kunde vara mer lämpligt än att som Amanda Pesikan följa den på dess stora äventyr, en konsertturné till gospelns förlovade hemland USA. Chicago blir hemvisten och det går ingalunda helt gnisselfritt för dess nuvarande dynamiske ledare Cedwin Sandanam att hålla ihop körens stora skönsjungande kollektiv.

Det rör sig om att hålla tider, att uppmuntra och lyssna på var och en, att sköta logistiken till de skilda församlingarna och inte minst att besvara den egna gnagande frågan om man verkligen borde sjunga gospel utan att ha en kristen gudstro. Själv fann han den först efter flera år av sång.

Men när enskildheterna samlas till ett gungande ”Good News” härskar inga tvivel, vare sig man är muslim, homosexuell eller ateist. Det är en fascinerande och berörande upplevelse att se kameran söka upp individuella ansikten i varje sånglig insats, inåtvända men samtidigt absolut lyhörda för omgivningen. ”Ingen människa är en ö”, som Martin Luther King en gång uttryckte det.

Se mer: ”Brott, straff och körsång” (2017, SVT Play) ”Amazing Grace” (2018) ”Summer of Soul” (2021).

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt