Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/goteborgs-stad-ansoker-om-litteraturutmarkelse/

Böcker

Göteborgs stad ansöker om litteraturutmärkelse

Göteborgs hamn med Masthuggskyrkan i bakgrunden. Arkivbild.
Göteborgs hamn med Masthuggskyrkan i bakgrunden. Arkivbild. Foto: Anders Pihl

Göteborgs stad ansöker nu om att få bli inkluderade i Unescos initiativ ”City of literature”, eller litteraturstad på svenska. En budget på en miljon kronor årligen föreslås för att möta kraven.

Uppdatering 2021-02-24 09.38: Texten har tillfogats en rättelse.

Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, grundade 2004 sitt nätverk för kreativa städer. Intentionen var att stödja internationella samarbeten mellan städer som ”identifierat kreativitet som en strategisk faktor för hållbar stadsutveckling”, enligt Göteborgs ansökan.

Nätverket för kreativa städer är i sin tur uppdelat i olika områden. Städer kan ansöka om utmärkelsen för ämnen som film, design eller gastronomi. Men också litteratur, som Göteborg nu siktar på.

För att få ingå i nätverket krävs ingen avgift. Däremot förväntas städerna vara delaktiga i ett långsiktigt och hållbart arbete i och för nätverket. Staden ska representeras av dess tjänstepersoner och politiker, men detta ska ske i samarbete med exempelvis Göteborgs akademiker, författare, näringsliv och förlag.

Beslutet att ansöka om Unescos utmärkelse togs initialt redan 2019, men senarelades till i år då beredningsarbetet inte hanns med. Skulle man nomineras kan Göteborg sälla sig till samma skara som Barcelona, Melbourne och Beirut, för att nämna några.

Kulturnämnden i Göteborg har av stadsledningskontoret föreslagits få en miljon kronor årligen för att klara kraven som ställs av Unesco, och ärendet ska behandlas på kommunstyrelsens sammanträde den 3 mars. Utöver det får nämnden söka efter externa bidragsgivare.

Rättelse: Göteborgs stad föreslår att kulturnämnden ska tilldelas en miljon kronor årligen.

Ämnen i artikeln

Böcker
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt