Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/greta-schuldt-antligen-kommer-bokmassan-att-vara-bokmassan-igen/

KULTUR | KOMMENTAR

Greta Schüldt: Äntligen kommer Bokmässan att vara Bokmässan igen

DN:s monter byggs upp på Bokmässan i Göteborg.
Foto: Jenny Ingemarsson

Efter pandemirestriktioner och hybridmässor är Bokmässan tillbaka med svettig trängsel och långa köer till montrar, barer och damtoaletter. DN:s programansvariga Greta Schüldt hälsar välkommen till DN:s monter F01:39.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

I ett års tid har jag surat över att jag missade förra årets bokmässa. Spökmässan. Den som alla som trots den pågående pandemin var där beklagade sig över, i spalterna och i sociala medier, för att den var så tom. De ekande mässhallarna, de livesända samtalen ingen såg, den övergivna baren på Park – vittnesmålen var samstämmiga, upplevelsen var tydligen mardrömslik.

Det var bara det att det var så många som beklagade sig. Till slut började jag misstänka att de i själva verket var ett ganska stort gäng på plats, och att de hade ganska roligt. Svältfödd på minsta lilla mingelmöjlighet som jag var, efter åratal av pandemirestriktioner, satt jag hemma och fantiserade om hybridmässan i Göteborg. Himmelriket på jorden.

I ärlighetens namn har jag fantiserat mig igenom hela året, fram till denna dag, då det äntligen drar ihop sig. Bokmässan i Göteborg må vara en oerhört arbetsintensiv helg för en stackars kulturjournalist, och en oerhört trängselintensiv helg för vem som helst som sätter sin fot på mässgolvet, men det är också – helt enkelt – väldigt roligt.

Som programansvarig för DN:s monter på Bokmässan i år kan jag berätta att vi samlar de mest intressanta svenska författarna, en lång rad DN-medarbetare och flera internationella gäster – bland dem ukrainska Oksana Zabuzjko, den ryska exilförfattaren Michail Sjisjkin och brittiske historikern Antony Beevor. Från poeter till politiska reportrar, ärkebiskopar till akademiledamöter, skolstrejkare till schlagerstjärnor – alla kommer att vara där.

Från poeter till politiska reportrar, ärkebiskopar till akademiledamöter, skolstrejkare till schlagerstjärnor – alla kommer att vara där.

Det kommer också, förhoppningsvis, publiken. Läsande människor från när och fjärran kommer återigen att trängas i montrar och salar, på spårvagnar och i hotellbarer. Det kommer att vara jättelång damkö till Svenska Mässans samtliga toaletter, och det är precis som det ska vara.

”Om jag någonsin har gnällt på att Bokmässan är jobbig, för mycket folk, för mycket kommers, för bôsig (exakt alla tidigare år), är det nu läge att ta tillbaka det och bara be om att bôset är tillbaka nästa år”, skrev min kollega Malin Ullgren efter förra årets spökmässa (24/9 2021).

Allt tyder på att så kommer att bli fallet. Varmt välkomna till DN:s monter, F01:39, under Bôsmässan 2022.

Läs mer:

Här är DN:s monterprogram på Bokmässan 2022

Ämnen i artikeln

Bokmässan
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt