Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/guldbaggen-kan-infora-mangfaldskrav-i-kategorin-basta-film/

Film

Guldbaggen kan införa mångfaldskrav i kategorin bästa film

Anna Serner på Guldbaggegalan 2019
Anna Serner på Guldbaggegalan 2019 Foto: Anders Wiklund/TT

Nyligen meddelade den amerikanska filmakademien att Oscarsgalan inför mångfaldskrav i kategorin bästa film. Nu kan Guldbaggegalan komma att ta efter, skriver SVT.

Svenska Filminstitutet, SFI, vill se mer mångfald i svensk filmindustri, både framför och bakom kamera. SFI:s vd Anna Serner tycker att Oscarsgalans initiativ är inspirerande men att det kräver skarpare krav för att skapa en förändring.

– Oscarsgalans regler är utformade så att alla filmer som vunnit kategorin de senaste 15 åren hade klarat sig. Nya kriterier måste skapa förändring, annars blir det mest en byråkratisk sak, säger Anna Serner till SVT.

SFI kommer att diskutera nya krav för bästa film i kommande branschmöte, men en förändring kommer inte att ske till kommande gala i januari.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt