Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/gunnar-hokmark-manniskors-ratt-att-valja-skola-ar-en-av-var-tids-framsta-folkrorelser-sven-eric/

KULTURDEBATT

Gunnar Hökmark: Människors rätt att välja skola är en av vår tids främsta folkrörelser, Sven-Eric Liedman

Gunnar Hökmark och elever på Internationella Engelska Skolan i Täby.
Gunnar Hökmark och elever på Internationella Engelska Skolan i Täby. Foto: TT

Mycket talar för att studieresultaten i Sverige skulle förbättras om vi fick fler skolkoncerner. Men i Sven-Eric Liedmans ögon är individernas val en fientlig handling mot folket, skriver Gunnar Hökmark i en replik.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Huvudfrågan som uppkommer vid läsning av Sven-Eric Liedmans artikel i DN 7/9 är följande: Förstår han på allvar inte varför det startas nya friskolor i Sverige? Eller rättare sagt hur långt kan en idéhistoriker gå i förväxlingen av folket med staten och individers frihet med förtryck? Med Liedman blir Orwell verklighet i skenet av idépolitisk analys.

Liedman försöker framställa det som att folket påtvingas friskolor. I själva verket har människors rätt att välja skola blivit en av vår tids främsta folkrörelser. I Liedmans ögon är individernas val en fientlig handling mot folket. Marknadens öppenhet är ett förtryck medan det offentligas monopol en frihet. Orwell snurrar.

Nya friskolor startas därför att elever och deras föräldrar vill ha dem. Ingen är tvingad att gå i en friskola, men för varje år vill allt fler göra det. För närvarande är det drygt 400 000 som går i en friskola. Sedan friskolereformen 1993 har fler än en miljon elever fått och valt denna möjlighet. Ingenstans frågar sig Liedman varför de gjort detta val. Svaret på den frågan är honom likgiltigt eftersom han hellre ser staten som människornas sanna företrädare. Det är statens makt han bekymrar sig över, inte elevers rätt.

Liedman har helt rätt i att den möjlighet att välja skola som i Sverige gäller för alla är något unikt i världen. I de flesta andra länder är det bara personer med mycket pengar som kan välja skola genom att betala för den privat.

För Liedman är det ett problem att alla kan välja skola. Han vill tillbaka till ett system som innebar att bara en procent av eleverna – de med de allra rikaste föräldrarna – gick i en annan skola än den de hänvisades till av kommunen. Det är en förkastlig tanke.

Det är inte för den kommunala byråkratin vi har skolor, utan för att ge alla barn i Sverige bästa möjliga förutsättningar i livet.

Möjligheten att välja skola har ett mycket brett stöd. I stället för att ta bort möjligheten för vanligt folk borde vi göra det enklare för fler att välja skola, bland annat genom att göra skolvalet obligatoriskt. Vi bör använda framgångsrika friskoleaktörer för att ge elever tillgång till en bättre skola än den de går i.

Enligt Liedman är ”skolkoncerner” ett stort problem eftersom de är så dominanta. Han har fel. De står för en begränsad del av skolorna. 95 procent av alla friskoleaktörer har maximalt två skolor. 87 procent har bara en skola. Endast 18 har fler än 10 skolor.

Mycket talar däremot för att studieresultaten i Sverige skulle förbättras om vi fick fler skolkoncerner. De kan bara överleva genom bra skolor och genom en långsiktig verksamhet där kunskaper och erfarenheter utvecklas. När en skolaktör kan växa och öppna fler skolor beror det på att den verksamhet som bedrivs fungerar bra. Skolaktörer som lyckas väl får gärna öppna fler bra skolor som kan ersätta sämre skolor.

Liedman beskriver detta som en administrativ utmaning för kommunala tjänstemän. Så är det säkert. Men de gäller än mer de många fler kommunala skolorna där resultaten är undermåliga och där kvalitetsgranskningen är otillräcklig. Men det är inte för den kommunala byråkratin vi har skolor, utan för att ge alla barn i Sverige bästa möjliga förutsättningar i livet.

Till sist. Liedman använder sig av det alltid lika osmakliga knepet att anledningen till min artikel på DN Debatt 15/8 är att jag känner en viss person eller har ett visst uppdrag. Som Liedman förstås är väl bekant med har jag varit en varm förespråkare av valfrihet genom hela mitt politiska liv.

Rätten att välja skola var det första jag talade om från talarstolen i Sveriges riksdag som ny ledamot 1983. Redan då var Liedman motståndare till människors rätt att välja. Nu hoppas han att en ny generation av valfrihetens fiender ska vinna den kamp han själv förlorade.

I den meningen är hans artikel en viktig påminnelse till alla som inte vill att valfriheten ska försvinna. Människors frihet måste vinnas gång på gång. På område efter område.

Läs mer:

Sven-Eric Liedman: Vinstdrivande skolkoncerner är ett hot mot valfriheten

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Friskolor
Skolan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt