Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/hanna-fahl-hanna-wallensteen-talar-rakt-och-osentimentalt-om-adoption-och-rasism/

KULTUR | KOMMENTAR

Hanna Fahl: Hanna Wallensteen talar rakt och osentimentalt om adoption och rasism

Psykologen Hanna Wallensteen.
Psykologen Hanna Wallensteen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hanna Wallensteen är psykolog och föreläsare, inriktad på adoption och rasism. Hennes Sommarprogram är osedvanligt vältajmat, och tar sig varsamt an även de sårigaste ämnena, skriver DN:s Hanna Fahl.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Nu är det väl egentligen inte ett kriterium för lyckade Sommarprat att de ska vara nyhetskommenterande – men Hanna Wallensteens program är osedvanligt vältajmat. Under våren har internationella adoptioner varit högt upp på nyhetsagendan, bland annat efter en serie granskningar i DN där grava oegentligheter avslöjats. Dessutom befinner vi oss fortfarande i efterdyningarna av black lives matter-rörelsens explosiva avtäckande av rasistiska strukturer.

Hanna Wallensteen är psykolog och föreläsare, själv adopterad och med bland annat rasism och adoption som specialinriktning. Sommarpratet är hennes personliga berättelse, naturligtvis, det är trots allt Sommar i P1 vi talar om, men den är mer relevant än de flestas just nu.

Hanna Wallensteen ger oss en serie flyhänt skissade scener från livet. Om mekanismerna som gjorde att hon som barn fick höra att hon var ”väldigt svensk”, samtidigt som en annan svart tjej på skolan röt ifrån när barnen ville ta på henens hår och blev stämplad som vulgär och utåtagerande. Om den professionella och vänliga läkarens beklagande kommentar om hennes längd – ”jo så kan det gå för svältfödda adoptivbarn, tyvärr”.

Hon är en skicklig berättare, rak och osentimental. Även de partier som först känns som stickspår knyts så småningom snillrikt ihop med huvudtråden (även om den urskuldande bekännelsen om hennes grova ansiktsblindhet kanske var väl lång).

Den passage där hon redogör för hur hon sökt sitt biologiska ursprung (och som inleds med en vasst sarkastisk kommentar om hur den berättelsen väl brukar förväntas vid ungefär den här punkten i en adopterad persons självbiografi) är kortfattad och medvetet återhållen. ”Så”, avslutar hon, ”nu vet ni exakt lika mycket som jag”, och implikationerna av det lämnas underförstådda.

Det är ett varsamt program – absolut inte förskönande, men fritt från anklagelser. Den omsorg Hanna Wallensteen haft om lyssnaren är uppenbar, även i de passager som berör de sårigaste ämnena – missförhållanden kring adoptioner och stulna barn, vissa adoptivföräldrars olämplighet, samhällelig och individuell rasism.

Det kanske inte är en medveten poäng – men just denna omsorg blir också en illustration av det Wallensteen skildrar. Det borde inte vara hennes jobb att vara varsam, när hon talar om brutal strukturell... ja, ”ovarsamhet” är att uttrycka det milt.

Läs mer:

Georg Cederskog: Peter Jöback skildrar en lång och svår resa mot ett ljust liv

Niklas Wahllöf: Keyyo berättar samma gamla historia, men denna gång extra bra

Per Svensson: Nina Burton visar att världen är sagolikt fascinerande

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt