Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/hbo-maxar-utbudet-pa-nya-plattformen/

KULTUR

HBO maxar utbudet på nya plattformen

Ella Lemhagens sexlivskomedi ”Lust” med bland andra Sofia Helin och Julia Dufvenius kommer dyka upp på HBO Max 2022.
Ella Lemhagens sexlivskomedi ”Lust” med bland andra Sofia Helin och Julia Dufvenius kommer dyka upp på HBO Max 2022. Foto: HBO

Ökad bredd av tv-serier, en mer ambitiös teknisk plattform och en satsning på lokalt producerat innehåll. Detta är några av de viktigaste förändringarna när HBO Nordic försvinner och ersätts av HBO Max den 26 oktober.

– Vi har blivit mer globala i vårt tänkande, men vill också behålla vår lokala touch. Vårt dna ligger i serier, i Warners filmbibliotek och innehåll för barn, säger Christina Sulebakk, chef för HBO Europe, till DN i samband med att den nya satsningen presenterades i onsdags.

Bland de nya titlar som HBO Max-tittarna kan se fram emot återfinns ”Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes nya serie ”The gilded age”, Sally Rooneys ”Conversation with friends” och kriminaldramat ”Tokyo vice”. På grund av rättigheter lär det däremot dröja tills succékomedin ”Hacks” med Jean Smart kan strömmas i Sverige

En annan nymodighet är att HBO-ägaren Warner inför ett standardfönster på 45 dagar mellan det att en film har biopremiär och att den läggs ut på HBO Max. Detta betyder till exempel att Sopranos-filmen ”The many saints of Newark” lär kunna strömmas redan i början av december.

Christina Sulebakk menar att satsningen på en global plattform ska öka utbudet utan att äventyra kvalitén.

– Vi vill bredda vårt tilltal så att det finns något för alla – även om vi aldrig kommer att tävla i volym eller försöka att vara bäst i alla kategorier. Det är ett sätt att försöka nå ut till nya målgrupper, som till exempel yngre och kvinnor, för att locka dem till våra klassiska serier.

HBO Max kommer också att fortsätta satsa på lokalt producerat innehåll. Tanken är att skapa 3-5 manusbundna serier per år och ungefär lika många dokumentärer eller true crime. Bland kommande projekt finns danska ”Kamikaze”, en fortsättning på norska ”Beforeigners”, finska nordic noir-serien ”ID” och Ella Lemhagens sexlivskomedi ”Lust” med bland andra Sofia Helin och Julia Dufvenius.

– På sikt hoppas vi kunna öka antalet nordiska originaltitlar, men det beror helt på vad tittarna vill ha. Men det måste vara lokala historier som är originella och ”äkta” – att försöka spekulera i vad som kommer att resa över gränserna är dömt att misslyckas, säger Sulebakk.

Ämnen i artikeln

Tv-serier
HBO

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt