Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/hedi-frieds-barnbok-om-forintelsen-blir-film/

FILM

Hédi Frieds barnbok om Förintelsen blir film

Illustratören Stina Wirsén och författaren och föreläsaren Hédi Fried.
Foto: Viktor Gårdsäter

Författaren Hédi Fried och illustratören Stina Wirséns bilderbok om Förintelsen, ”Historien om Bodri”, blir animerad film.

Barnboken ”Historien om Bodri” kom 2019. Handlingen är självbiografisk utifrån författaren och föreläsaren Hédi Frieds upplevelser av att överleva Förintelsen. Nu blir berättelsen en tolv minuter lång animerad film som har premiär i höst.

Filmatiseringen är baserad på Frieds text om flickan Hédi. Hédi älskar hunden Bodri och bästa vännen Marika. De är fria och lyckliga tills tillvaron förändras när en man som heter Adolf Hitler börjar få makt och bestämma över flera länder. Hédis familj blir rädda att mannen ska komma till deras stad.

Illustratören Stina Wirsén skapade bilderna till bokförlagan och har omvandlat originaltexten till filmmanus samt regisserat och tecknat i samarbete med animatörer.

– Hédi Fried har varit engagerad i skapandet av filmen. Jag har hela tiden visat vad jag gör under processen och hon har frågat om det är något jag undrar över kring hennes historia, berättar Stina Wirsén.

Ur Hédi Frieds barnbok ”Historien om Bodri”. Illustration av Stina Wirsén.
Illustration: Stina Wirsén

Film är ett mer dramatiskt medium än litteratur och därför har de i den animerade adaptionen av boken hållit tillbaka lite på dramatiken, menar Wirsén. Hon förklarar att när man läser boken är tanken att en vuxen ska högläsa och kunna stanna upp om barnet har några frågor, men det kan man inte göra på samma sätt när man sätter sig framför en bioduk.

Wirsén tror att filmen kan bidra till att barns frågor blir tagna på allvar. Att den kan bidra till ökad förståelse för hur mycket barn redan vet, och för hur viktigt det är att barn får ta del av den verklighet som vi alla lever i.

– Samtidigt är det ett ganska ljust slut. Det gick ju bra för Hédi och hennes syster Livia i den bemärkelsen att de överlevde Förintelsen och kom till Sverige. De lever fortfarande och har fått långa rika liv. Det i sig tycker jag också är värt att berätta. Det kommer barn och vuxna till Sverige som delar andra trauman ifrån krigshärjade områden. Jag tror att Hédis berättelse även kan fylla en funktion för dem.

Filmen kommer att översättas till alla svenska minoritetsspråk och har premiär på Folkets bio i höst och senare på UR.

Läs mer:

Hédi Fried och Stina Wirsén gör barnbok om Förintelsen

Ämnen i artikeln

Film
Barnböcker
Förintelsen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt