Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/herr-b-biblioteket-ar-oppet-och-gubben-ar-last/

KULTUR | KÅSERI

Herr B: Biblioteket är öppet och gubben är läst

Foto: Panther Media / Alamy

Kåseri. I dag får norra Europas mest rökelseavstötande kåsör möta en mystisk sierska som verkar veta mer om honom än vad som är naturvetenskapligt möjligt, eller riktigt trevligt.

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

Så… jag fick min aura läst häromdagen, men inte hos sådan där vanlig chakra-schackrare. Jag tror nämligen att aurorna på sådana ställen nästan alltid säger samma sak: ”lugn-lugn, ingen fara, det är bara rökelse” och ”det blir 700 spänn, tack.”

Nej, jag träffade en lite modernare sort, så nere med samtiden att hon i stället för odefinierbar asiatisk muzak spelar Lil Nas X, kallar auror för ”vibe, liksom” och har samma förhållande till Facebook som jag har till telegram.

Ja, jag talar om Lilla B.

Det var i lördags, hela familjen satt på ett kafé och jag pratade på om något som bara jag var intresserad av – förmodligen mig, möjligen Marcus Aurelius – när hon plötsligt avbröt och sa:

– Ni vet att jag gillar att avläsa folks vibe och pappa, du är…

Just här gjorde hon en elegant konstpaus och eftersom jag av någon outgrundlig anledning hade en peak av gott självförtroende fick jag för mig att hon skulle fortsätta med ”kanske inte Yungblud direkt, men ändå hyfsat cool” eller möjligen ”rätt så härlig”. I stället sa hon:

– … en biblioteksstege. Alltså en sån där urgammal i trä som bara står lutad mot hyllorna.

Jag vet, jag borde ha blivit glad, känt mig sedd: älskar ju bibliotek, både verkliga och som idé, och dessutom är mitt behov av att luta mig mot något (oftast Fru B) omättligt.

Men kanske påverkades jag av Lilla B:s förra auraläsning, som också var välfunnen och inte heller alldeles lättsmält. Och här, kära läsare, innan jag fortsätter vill jag gärna passa på att skjuta in lite hårt tillkämpad livsvisdom: De flesta människor gillar onödigt smicker mer än onödig sanningsenlighet.

Jämför: ”I dag sa min chef att jag hade en trevlig skjorta – han har fin blick för detaljer” med ”I dag sa min chef att jag blivit rund som en bagel – han är en ärlig människa.”

– Pappa, sa hon den där förra gången, du är som en liten gläfsande hund, en som bara skuttar efter mamma och håller med.

Det enda riktigt uppmuntrande med det var att jag för en gångs skull inte höll med. Men det vågade jag förstås inte säga.

I stället sökte jag tröst i en insikt som jag hoppas kunna luta mig mot i många år: Både Fru och Lilla B gillar verkligen hundar. Ingen av oss har heller något emot stegar, vi vet ju hur praktiska de är om man vill nå någonstans.

Och ska sanningen fram finns det nog ingenting jag hellre vill vara än något gammalt och stadigt som Lilla B kan klättra på.


Läsa mer? Japp!

Förra Herr B-kåseriet: Mitt mäktiga motdrag mot långa telefonköer

Herr B-klassikern: Vad får DIG att gå upp klockan fem och plocka bajs? (2018)

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt