Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/holy-smoke-skansk-barbecue-pa-riktigt/

KROGKOMMISSIONEN | RECENSION

Holy Smoke: Skånsk barbecue på riktigt

Under sommaren har Holy Smoke öppet alla dagar till kl 21.
Under sommaren har Holy Smoke öppet alla dagar till kl 21. Foto: Robert Lerma

Sommarkommissionen. Strax söder om Mölle på Kullahalvön ryker Holy Smokes BBQ-rökar dygnet runt under sommarhalvåret. Här i lilla Bräcke lagas autentisk texansk biffmat för uppåt 1 500 matgäster om dagen.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

I entrén möter vi förvisso en till synes jättemätt biffätare i cowboyhatt och blanka boots. Men han verkar vara ett undantag.

Majoriteten av besökarna i den tjugo meter långa kön till krogkassan på Holy Smoke BBQ, där man beställer sin mat, bär varken några Stetsonhattar eller trånga Wrangler-jeans med cowboycut.

Alla har dock ett gemensamt: De har rest från skilda delar av landet för att frossa i mört nötkött.

Kött har våra förfäder ätit sedan tidernas begynnelse. Grillat kött en lite kortare tid dock.     Enligt sakkunniga historiker så upptäcktes förlagan till BBQ:n redan för mer än en miljon år sedan.

Köttet tillagas i stora, ubåtsliknande rökar.
Köttet tillagas i stora, ubåtsliknande rökar. Foto: Robert Lerma

En matlagningsintresserad Homo erectus – den upprättgående människan med rötter i Afrika – kom på att bytesdjuren smakade bättre om revbensspjällen lades på elden en stund innan kvällsmaten. Upptäckten fick snabbt fäste.

Redan i de amerikanska kolonierna på 1700-talet var barbecue-grillandet etablerat. Också USA:s första president George Washington tillstod att han var väldigt svag för grillad biff. Vanan att pensla kryddor och såser på nötköttet kom dock till USA från Karibien.

1921 skapade så bilmagnaten Henry Ford den första amerikanska fabriken som tillverkade grillkol och sedan dess har matgenren växt.

Sedan länge tillagas numera köttstycken runt om i svenska trädgårdar, på uteplatser och på balkonger i allehanda grillar. Ovan glödande kol och röktråg tillreds sådant som kamben, finkorv, black angus-stycken, flankstekar, ryggbiff, fågelfän, tjockskurna baconremsor, fisk, grönsaker, fläskkotletter, Iberico-svin, högrev, fläskfiléer, stöddiga hamburgare, pulled pork, och ännu mera.

BBQ-institutionen Holy Smoke har sedan våren 2014 byggt ett köttimperium på den västskånska halvön.

Flera olika tillbehör ingår när man köper BBQ plate brisket. Vill man ha fler får man köpa till. På brickan syns inlagd gurka och rödlök, coleslaw, mjukt bröd, len majssalsa, het bönsalsa och naturella nachos. Dessutom hallonglass.
Flera olika tillbehör ingår när man köper BBQ plate brisket. Vill man ha fler får man köpa till. På brickan syns inlagd gurka och rödlök, coleslaw, mjukt bröd, len majssalsa, het bönsalsa och naturella nachos. Dessutom hallonglass. Foto: Krogkommissionen

Under högsäsong jobbar ett sextiotal anställda i Bräcke med att under högsäsong mätta en bra bit över tusen matgäster varje dag från midsommar till mitten av augusti.

Med kylsäkrade lådor kan de numera dessutom skicka ut rökt kött till kunder runt om i södra Sverige.

I denna utomhusrestaurang med långbord tillagas uppåt tio skilda köttproteiner i mellan fyra och tjugofyra timmar i enorma rökar. På lite avstånd ser de ut som rykande ubåtar i åttametersklassen. Med hjälp av propantankar röks kött här i skift dygnet runt.

Grundarna Johan Fritzell och Johan Åkerberg har uppenbarligen studerat de amerikanska förlagorna noga. Både teknikerna, utrustningen och inte minst råvarorna:

Prime brisket- och shortribsen - de populäraste nötbitar bland gästerna – kommer hela vägen från Arkansas City i Kansas. Kycklingarna från Bjärefågel utanför Torekov och fläsket från lilla Ugglarp.

En BBQ plate brisket på aluminiumfat kostar 145–400 kronor beroende på storlek, samma pris gäller för det rökiga short rib-köttet. Som tillbehör finns bland annat en len Cream Chili Corn och en kraftfull bunke Pit Beans som kompar köttbitarnas hetta väl.

Den som inte vill äta nötkött kan till exempel välja kyckling.
Den som inte vill äta nötkött kan till exempel välja kyckling. Foto: Krogkommissionen

Tillsammans är det två mycket matiga serveringar. För den som önskar annat än biffar lagas tillbehör som Alabamakyckling (75 kr) en asiatiskt inspirerad Korean porkbelly (195 kr), stora pastramimackor (195 kr) respektive het thai-sallad för 235 kronor.

I bardisken finns en stor sortering av i synnerhet bruna starkvaror, men också alkoholfria alternativ liksom den egna Holy Pilsner, texanska Lone Star från San Antonio och utmärkta Modelo Especial med rötterna i 1920-talets Mexico City.

För den som vill drick läsk finns dessutom den mexikanska Jarritos-läsken med sockerörssöta smaker som rosa guava jämte lime.

I baren finns flera olika sorters öl och läsk.
I baren finns flera olika sorters öl och läsk. Foto: Krogkommissionen

Holy Smoke BBQ startades med att Johan Fritzell och Johan Åkerberg började sälja BBQ-kött och mackor. En småskalig verksamhet inledningsvis. I dag ryker det oavbrutet och stället tycks under sommarmånaderna fungera som ett slags resmål: Ett matställe med lantliga omgivningar där matgästerna stannar längre än på en vanlig inomhuskrog.

De minsta grillar marshmallows över en rejäl brasa i mitten av den öppna innegården inringad av rustika bord i tre väderstreck. Intill finns en butik med hemmaprylar för grillentusiaster jämte BBQ-kurser som leds av utländska och inhemska grillkockar under parollen:

”Ved, eld, kött och tid”.

Det är själva receptet för en klangrik barbecue.

Läs fler av Krogkommissionens tester

Ämnen i artikeln

Skåne

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt