Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/hon-fortsatte-kampa-mot-alla-orattvisor/

Böcker

Författaren Siv Widerberg har avlidit

Foto: Lotta Olsson

Författaren Siv Widerberg, mest känd för antologierna ”Barnens första bok” och ”Kärlek och uppror”, har gått bort vid 89 års ålder. Hon dog på julafton, meddelar familjen.

Författaren, journalisten och litteraturpedagogen Siv Widerberg, känd för ett otal antologier, diktsamlingar och bilderböcker, har avlidit vid 89 års ålder. Hon debuterade 1966 med ”Gertrud på daghem”, en informativ berättelse för barn som skulle börja på förskola.

Därefter skrev hon ett åttiotal böcker, i en egensinnig blandning som var typisk: hon lyssnade på barn, var ofta ute i skolorna och skrev tillsammans med olika klasser, och gjorde dikt av deras vardag. Mest känd blev antologin ”Barnens första bok” som hon gjorde tillsammans med Malin Wedsberg 1989, och som blev en klassiker. Den följdes av antologin ”De små barnens bok” (på både svenska, engelska och arabiska) som fortfarande ges som gåva till nyfödda runt om i landet. Diktantologin ”Kärlek och uppror” (även den 1989), som hon gjorde tillsammans med Anna Artén, blev också en stor framgång, och bilderböckerna om Daghemmet Rödmyran, som Siv Widerberg gjorde tillsammans med illustratören Cecilia Torudd.

Siv Widerberg var en inbiten realist, och betraktades stundtals som chockerande realistisk när hon berättade om sånt som dittills varit tabu: De tre böckerna om Hasse, vars föräldrar är alkoholisterna, kom ut under åttiotalet och väckte stor uppmärksamhet.

Siv Widerberg var också under lång tid en av barnkulturens mest namnkunniga debattörer, och tvekade aldrig när hon upptäckte orättvisor. Hon blev aktiv under det stormiga sextiotalet, men till skillnad från de flesta gav hon aldrig upp. Hon fortsatte skriva, argumentera och debattera i många år, och hennes sista bok var en antologi med deckargåtor som förlaget En bok för alla gav ut 2015.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt