Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/hotet-fran-amazon-det-kravs-en-ny-svensk-debatt-om-fasta-bokpriser/

Böcker

Hotet från Amazon – det krävs en ny svensk debatt om fasta bokpriser

Söderbokhandeln i Stockholm.
Söderbokhandeln i Stockholm. Foto: Anette Nantell

Amazon utgör knappast något hot för den lokala bokbranschen i Tyskland. Där och i många andra länder finns bestämmelser om fasta bokpriser, skriver Leif Olsson.

Jag vill gärna komplettera Pelle Anderssons (vd på Ordfront) intressanta inlägg om Amazons intåg i Sverige (DN 31/8) med lite mer fakta ur ett annat perspektiv.

Sveriges bokmarknad är mycket speciell och svår att jämföra med andra länders. Av flera skäl finns det anledning att titta närmare på förhållandet i Tyskland där Amazon driver en omfattande verksamhet som också inkluderar försäljning av böcker.

Den tyska branschorganisationen, Börsenverein, publicerar regelbundet statistik om bokmarknaden för olika försäljningskanaler. För 2019 fördelar sig försäljningen på följande sätt: sorterad bokhandel 57 procent, internetbokhandel 20 procent, direktförsäljning förlag 23 procent.

Amazons bokförsäljning ingår i gruppen internetbokhandel.  Då även många boklådor erbjuder online-försäljning torde Amazons andel av den tyska bokförsäljningen uppgå till 10–15 procent. Alltså en ganska blygsam andel jämfört med USA där Amazon beräknas ha en marknadsandel på långt över 50 procent.

Vi kan då konstatera att Amazon knappast utgör något hot för bokbranschen i Tyskland vilket har sin enkla förklaring i att Tyskland liksom de flesta andra länder i Europa och i övriga världen har bestämmelser om att böcker ska säljas till fasta priser. Dessa regler är i många fall inskrivna ländernas lagstiftning och detta måste Amazon förhålla sig till – så är dock inte fallet i Sverige.

Utan att ta ställning i frågan är jag övertygad om att den utveckling som Pelle Andersson beskriver och som jag i stort delar, kommer att leda till en ny debatt i Sverige om fasta bokpriser, då risken är påtaglig att den sorterade bokhandeln så småningom raderas ut.

Utvecklingen i USA, som även har fria bokpriser, har inneburit en katastrof för den fysiska bokhandeln och då främst för de stora sorterade kedjeföretagen. Men det finns en liten ljuspunkt. Sedan sekelskiftet har marknaden vuxit för den lokala oberoende bokhandeln som satsar på god litteratur och regelbundna aktiviteter med stark uppbackning från tongivande författare.

År 2010 fanns 1 600 oberoende boklådor, 2020 är antalet över 2 500. Denna starka ökning har uppmärksammats i stora medier som New York Times, Washington Post och Wall Street Journal. Sammantaget står dessa nya ”independents” för cirka 10 procent av marknaden i USA och de ökar sin andel varje år. Det finns således en smärtgräns. Många vill ha en bokhandel att gå till och inte köpa på det anonyma nätet.

Jag vill gärna citera Stephen King som helt nyligen gjorde följande uttalade: ”Den självständiga bokhandeln är livlinan för vårt intellekt. Det är nödvändigt att den överlever, speciellt i de svåra tider som vi nu befinner oss i.”

Ämnen i artikeln

Böcker
Kulturdebatt
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt