Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 13:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/illustratoren-jane-bark-ar-dod-blev-91-ar/

KONST

Illustratören Jane Bark är död – blev 91 år

Jane Bark blev 91 år.
Foto: Anette Nantell

Illustratören Jane Bark är död, uppger hennes son John Bark för DN. Hon blev 91 år.

Jane Bark föddes 1931 i Stockholm och studerade på Konstfack under 1940-talet. Några år efter utbildningen började hon som reklamtecknare på Dagens Nyheter. Därefter fortsatte hon att göra illustrationer och modeteckningar för en lång rad tidningar. Bland annat för Femina, vars noveller hon illustrerade under 60- och 70-talet. Hon undervisade också i modeteckning på Beckmans designhögskola.

I slutet av sin karriär tecknade hon under flera års tid porträtt till intervjupersoner i Fokus. 2011 gjorde hon sitt eget porträtt för en intervju i tidningen.

– På Konstfack gjorde vi ju allt möjligt, men jag gillade aldrig olja, jag tyckte det var långsamt och kladdigt. Tecknandet passade mig bättre, sade hon i intervjun med Fokus.

”Rivieran, Roquebrune-Cap Martin” av Jane Bark.
Illustration: Jane Bark

Jane Bark har beskrivits som en av Sveriges främsta illustratörer och hennes stil kännetecknas av färgglada, böljande, kvinnoporträtt.

– Jag bröt mot det gamla romantiska idealet. Jag har alltid bara gjort sådant som jag kan står för. Jag har illustrerat noveller, men bra berättelser, aldrig sådana där typ ”mannen, hustrun och älskarinnan”, sade hon till Fokus.

1961 tilldelades Jane Bark reklambranschens pris Guldägget, på den allra första galan för priset. Drygt 20 år senare, 1985, fick hon hederspriset Platinaägget.

– Guldäggen har jag inte lagt på minnet. Platinaägget däremot, det kändes märkvärdigt att få i den mansdominerade reklamvärlden, sade hon in en intervju med Dagens Media 2011.

Jane Bark började sin karriär som reklamtecknare i DN.
Foto: Anette Nantell

Jane Barks verk förvaltas i dag av barnen, John och Molly Bark, som har följt i hennes fotspår och är formgivare och illustratörer.

– Hon har aldrig sålt rättigheterna till sina bilder, så som det ofta görs i dag. Det var inte många som visste om det, och när hon hörde av sig till uppdragsgivare och krävde tillbaka originalen var det flera som blev förvånade – de trodde att de ägde även dem, sade sonen John Bark i en intervju med Svenska Tecknare 2019.

Under 2010-talet insjuknade Jane Bark i Alzheimers, vilket gjorde att hon också slutade arbeta.

– Hon var aktiv hela vägen fram till det och hade en lång karriär bakom sig, säger John Bark till DN och fortsätter:

– In i det sista klädde hon sig fint och tyckte att basker skulle man ha. Hon höll stilen, det satt djupt.

Jane Bark avled på fredagen. Hon blev 91 år gammal.