Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ingegard-waaranpera-svt-inratta-snabbt-en-kunnig-teaterredaktion/

Kulturdebatt

Ingegärd Waaranperä: SVT, inrätta snabbt en kunnig teaterredaktion

Margaretha Krook och Holger Löwenadler i "Topaze" som blev tv-teater 1963.
Margaretha Krook och Holger Löwenadler i "Topaze" som blev tv-teater 1963. Foto: JAN HOLMLUND,

Tv-teatern var underbar men kan knappast fungera som mönster för en tv-satsning i dag. I stället borde SVT presentera och diskutera den teater som i detta nu kämpar för sin överlevnad, skriver Ingegärd Waaranperä om uppropet för en ny tv-teater.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag är också djupt oroad över teaterns situation under coronan. Men mina tankar går inte främst till den gamla tv-teatern utan till den teater som finns nu, och som vi måste se till att den fortsätter finnas.

För: Är det verkligen en nystart av en enda central tv-teater vi behöver nu när teatrar i hela landet kämpar för sin överlevnad? Skulle det hjälpa dem i deras historiskt svåra läge – eller skulle det rentav kunna stjälpa dem? De som slåss så för att leva vidare på sin egen plats. Skapar miniföreställningar, hittar på teatersamtal, streamar föreställningar som blivit klara men inte kan gå till premiär – för en publik som bara förhoppningsvis och kanske letar upp dem på nätet.

Allt detta är saker som kräver mängder av energi och entusiasm, inte bara från teaterns sida, utan också från publikens. Varför inte börja med att omedelbart ta vara på den kraften?

Så många nya begåvningar som skulle upptäckas, så många helt okända poliser som kunde rekryteras till nya tv-serier!

Det är dukat bord för ett public service-initiativ. En storslagen men inte så svår och sannolikt inte så dyr samordningsaktion från SVT:s sida: inrätta snabbt en vass och kunnig teaterredaktion som dammsuger landet på streamad teater. Stort som smått, klassiskt och omstörtande, brokigt och svart.

Låt redaktionen presentera och diskutera Teatersverige. Lyfta fram skådespelarprestationer, nya regissörer, nya dramatiker. Bli ett strålande nav för all svensk teater, och inte bara den som produceras i Stockholm.

Så många nya begåvningar som skulle upptäckas, så många helt okända poliser som kunde rekryteras till nya tv-serier! Ingen har ännu ens försökt utforska hur bra tv-mediet kan bli på att belysa teaterns alla konstnärer och deras förmågor.

Det är dukat bord för ett public service-initiativ

Nu kan det göras, det har faktiskt redan gjorts i liten skala. Titta på SVT play och Öppet Arkiv. Där är början till en infrastruktur. Öppet Arkiv betalar licensavgift till Teaterförbundet för rätten att tillgängliggöra allt som finns hos dem. Därför har man via SVT Play, som det ju numera regelbundet puffas för i ordinarie programannonsering, kunnat se Dramatens ”Peer Gynt”, verk av Mats Ek och Alexander Ekman, ”Hjälp sökes” från Orionteatern. Vi har fått resa med Peter Mattei i ”Winterreise”. Titta också på vad teatrarna själva streamar. Skickligt inspelade föreställningar som Galeasens ”Är det krig än?” visar att strömningskonsten sen länge har passerat det enkla avfilmandet. Dra nytta av det!

Den gamla tv-teatern var ofta underbar och helt unik i sin tid, men den kan knappast fungera som mönster för en tv-satsning i dag. Bygg i stället snabbt vidare på det som är. SVT:s kulturredaktion har en hedervärd teaterbevakning med kunnigt folk. Med en fast plats i tablån, en vass redaktion och egna, särskilda pengar skulle den kunna lyfta fram föreställningar, ensembler och skådespelare som aldrig har gjorts synliga för tv-publiken. Teatrarna skulle få pengar, publicitet och lyftkraft. Vi skulle få en ny tv-teater lika stark som den gamla, men i samklang med dagens medielandskap och teknik. Framför allt, vi skulle bidra till att hålla teaterhusen och de fria grupperna levande så att de står beredda när vi i publiken återgår till ett nästan-normalt liv.

Läs mer:

Eva Beckman: Därför bygger vi inte upp tv-teatern på nytt

53 film- och teaterprofiler: Bygg en ny tv-teater för vår tid

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Scen
SVT

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt