Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/internationella-biblioteket-oppnar-efter-renoveringen/

Kultur

Internationella biblioteket öppnar efter renoveringen

Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket i Stockholm.
Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket i Stockholm. Foto: Andreas Nur

Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket öppnar igen den 1 mars efter en omfattande renovering. Bland nyheterna finns en utökad barnavdelning, bättre möjligheter för programverksamhet och nya film- och poddstudior.

Den 1 mars öppnar återigen Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket i Stockholm efter en omfattande renovering. De två biblioteken slogs ihop i januari 2020 och kommer liksom tidigare att tillhandahålla ett stort utbud av både svensk och mångspråkig litteratur. Samtidigt bibehåller man sitt fokus på barn och integration.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) beskriver biblioteket som en pärla bland stadens bibliotek.

– Det här är Nordens största mångspråkiga bibliotek. Det är en kultur- och mötesplats som kommer att spegla hela Stockholm. Nu får man dessutom ett utvecklat och helt fräscht bibliotek.

Bibliotekets publika yta spänner över 1.000 kvadratmeter, fördelat på källare plus fyra våningar. Och det finns ungefär 100.000 böcker tillgängliga på drygt 100 olika språk.

– Nyss såg jag en hylla med körkortsböcker och det finns hur många språk som helst att välja mellan. När Internationella biblioteket fanns vid Odenplan låg fokus på de olika språken. Här har man också ett utökat integrationsuppdrag i verksamheten. Det finns en hylla som heter ”Ny i Sverige” och man har språkkafé på både svenska och andra språk. Det ingår i ett breddat uppdrag som många har behov av, säger Jonas Naddebo.

Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) och bibliotekets enhetschef Annika Malmborg.
Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) och bibliotekets enhetschef Annika Malmborg. Foto: Andreas Nur

Bland nyheterna finns en utökad barnavdelning och bättre möjligheter för programverksamhet. Dessutom innehåller lokalerna avgränsade rum för debatter och samtal. Sedan hopslagningen 2020 har biblioteket också hittat nya sätt att arbeta, berättar enhetschefen Annika Malmborg.

– Nu integrerar vi våra svenska medier med alla de här fantastiska språken. Nu jobbar vi med parallell läsning. Till exempel under sagostunder så kan man läsa på polska, wolof, nederländska och många andra språk med svensk läsning vid sidan av, säger hon.

En annan nyhet är att man byggt nya film- och poddstudior. Det är ännu inte helt klart hur rummen kommer att användas men ambitionen är att arbetet ska vara utforskande.

– Det handlar inte om att ha färdiga lösningar utan vi ser det som att vi i interaktion med våra besökare ska få fram deras verklighet. Vad vill de förmedla? Mer än att vi ska stå för sanningar måste vi också rent generellt jobba utforskande, och de nya rummen är exempel på det.

Under öppningsveckan hålls flera olika evenemang. Bland annat arrangerar Kulturskolan en utställning som kretsar kring den afroamerikanska folkkonstnären Clementine Hunter. Biblioteket visar även en digital variant av föreställningen ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Unga Klara. Det kommer också att anordnas ett flertal digitala bokluncher i olika ämnen samt en workshop i poesi för 10-13-åringar.

– Till våren tänker vi också att vi ska ha digitala författarträffar. Vi längtar efter att få ha ett fysiskt program med dans, teater och författarbesök för både unga och vuxna men till dess att pandemin tillåter fortsätter vi med digitala program. Just nu är vi bara så taggade och förväntansfulla på att få komma i gång igen med vår verksamhet, säger Annika Malmborg.

Läs mer:

Upprop vill rädda Internationella biblioteket genom låneaktioner

Ämnen i artikeln

Bibliotek

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt