Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/internettillgangen-begransad-i-iran-efter-tiktokprotesterna/

KULTUR

Internettillgången har begränsats i Iran efter protesterna på Tiktok

Bild från sociala medier på kvinna som vägrar bära slöja i Teheran, Iran.
Foto: TT

De pågående demonstrationerna i Iran har skapat en protestvåg på sociala medier och bland kulturprofiler från landet. Kvinnor klipper av sig håret på Tiktok för att visa sitt stöd för Mahsa Amini som dog efter att ha gripits av landets moralpolis. Nu har regimen begränsat landets internettillgång.

”Snälla, dela våra berättelser med världen”, uppmanar en Tiktokanvändare.

I en video som delats av flera användare på sociala medier-plattformerna Tiktok och Instagram dansar en ung kvinna framför en eld. När hon slänger sin slöja i lågorna jublar människorna som samlats runt henne.

Över videon spelas ett ljudklipp från en konsert där den brittiska artisten Tom Odell framför låten ”Another love”:

”If somebody hurts you, I wanna fight / But my hand's been broken one too many times / So I'll use my voice, I'll be so fucking rude.”

I andra videor – varav många använder samma ljud – klipper iranska kvinnor och kvinnor som vill stötta dem av sig håret.

”I dag klipper jag mitt hår för #mahsaamini”, skriver Tiktokanvändaren persianziba under sitt videoklipp. ”Jag kan inte gå in på fler detaljer med risk för min egen säkerhet, men läs på och sprid vårt budskap.”

Inläggen på sociala medier är en del av de protester som den senaste veckan brutit ut i flera städer i Iran. Bakgrunden är ett uppmärksammat dödsfall. I förra veckan greps den 22-åriga kvinnan Mahsa Amini av Irans moralpolis i landets huvudstad Teheran eftersom hennes hijab inte satt korrekt. Ett par dagar senare meddelade polisen att hon avlidit i häktet till följd av en hjärtattack.

Vittnen har delat en annan bild, som gör gällande att Mahsa Amini blev slagen och skadad redan vid ingripandet – något som moralpolisen förnekar.

Kort därefter utbröt omfattande demonstrationer mot moralpolisen, regimen och landets lagar om slöjtvång. Att bära hijab har varit obligatoriskt i Iran sedan revolutionen 1979 och granskningen av praktiken har skärpts sedan demonstrationerna 2017, då ett stort antal kvinnor protesterade mot regimen genom att ta av sig sina slöjor.

Exiliranier visar stöd för Mahsa Amini utanför Irans ambassad i Berlin.
Foto: Michael Sohn

Den pågående protestvågen startade i Mahsa Aminis hemstad Saqqez i den kurdiska delen av Iran och spred sig snart till bland annat Teheran, där en folkmassa samlades utanför universitetet och gemensamt skanderade ”Kvinna, liv, frihet!”.

Snart spred den sig också till sociala medier, där människor har delat videor från demonstrationer och på när de tar av sig eller bränner slöjor eller klipper håret. Flera iranska kulturpersoner har också uttalat sig om protesterna, bland dem sångerskan Googoosh som har visat sitt stöd för Mahsa Amini och demonstranterna på både Instagram och konserter i Europa.

Nu har regimen begränsat landets internettillgång, rapporterar Reuters. Enligt organisationen Netblocks gäller det bland annat Instagram, som är den enda stora plattformen som tillåts i Iran (Tiktok blockeras rutinmässigt men nås av många med vpn). Människor har också rapporterat att de inte längre kan skicka bilder via meddelandeappen Whatsapp.

– Vi är rädda att världen kommer att glömma bort Iran så fort regimen stänger ner internet, vilket redan är på väg att hända, säger en aktivist till Reuters.

”Det här kan bli min sista Tiktok på ett tag ... De dödar människor och människor är arga, men jag är säker på att de kommer att blockera hela internet snart. Snälla, dela våra berättelser med världen”, säger en Tiktokanvändare i en video.

Hittills har minst åtta personer dödats som en följd av protesterna, skriver Reuters. Både Amnesty International och Human Rights Watch har begärt att Mahsa Aminis död ska utredas. Irans president Ebrahim Raisi har å sin sida uppgett att händelsen kommer att undersökas.

Läs mer:

Studio DN: Protesterna i Iran – vad hände 22-åriga Mahsa Amini?

Irans president slår från sig västvärldens kritik

Expert: Sannolikt att moralpolisen backar – ett tag

Ämnen i artikeln

Iran
Tiktok

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt