Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/islands-fore-detta-statsminister-talar-pa-hogerextrem-bokmassa/

BÖCKER

Islands före detta statsminister skulle tala på högerextrem bokmässa

Islands före detta statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson skulle tala på den högerextrema ”Svenska bok- och mediemässan” i augusti. Nu hoppar han av.
Islands före detta statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson skulle tala på den högerextrema ”Svenska bok- och mediemässan” i augusti. Nu hoppar han av. Foto: Brynjar Gunnarsson/AP

Islands före detta statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson var bokad som talare på den högerextrema ”Svenska bok- och mediemässan” som arrangeras i Stockholm, rapporterade Expo. Men i ett mejl till DN berättar den före detta statsministern nu att han ställer in sin medverkan.

Uppdatering 2022-08-05, 15:15: Texten har tillfogats ett svar från Sigmundur David Gunnlaugsson.

Sigmundur David Gunnlaugsson var Islands statsminister mellan år 2013 och 2016, men tvingades avgå efter ett avslöjande i Panamadokumenten, som visade att han gömt pengar i skatteparadis. För närvarande är han ordförande för Centerpartiet på Island.

”Jag blev ombedd att delta på den svenska bokmässan för att ge inblick i Islands erfarenhet av att hantera finanskriserna i ljuset av den aktuella ekonomiska utvecklingen. Jag var dock tvungen att avbryta mitt deltagande på grund av parlamentariska ärenden på Island”, skriver han i ett mejl till DN.

”Svenska bok- och mediemässan” startades 2018 efter att den högerextrema tidningen Nya Tider stoppades från att medverka på Bokmässan i Göteborg. I år arrangeras mässan i Stockholm i augusti.

Bland de som medverkar syns en rad högerextrema influerare och medieprofiler samt profiler som spridit konspirationsteorier om bland annat covid-19.

Tidigare i sommar annonserades det även att entreprenören Jan Emanuel Johansson skulle medverka, men han valde senare att avstå.

”När jag nu kollar närmare ser jag att både arrangör och många medverkande är högerextrema. Det är inga jag vill förknippas med”, sade Jan Emanuel Johansson då till Expressen.

Andra kända personer som tidigare deltagit på mässan är skådespelaren Ulf Brunnberg och artisten Dogge Doggelito.

Läs mer: ”Alternativ bokmässa” stoppas

Ämnen i artikeln

Böcker
Island

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt